Jazzgroepen twijfelen over nieuwe beoordeling van subsidieverzoek

De jazzgezelschappen Nueva Manteca en de Dutch Jazz Orchestra betwijfelen of hun subsidieaanvragen alsnog met genoeg deskundigheid door de Raad voor Cultuur worden behandeld....

Van onze verslaggever

Eric Arends

AMSTERDAM

Vorige week werd de Raad voor de tweede keer op de vingers getikt door de commissie voor bezwaarschriften. De commissie oordeelde dat de Afro-Cuban jazz-formatie Nueva Manteca 'na een onjuiste en onzorgvuldige beoordeling' door de Raad subsidie was onthouden - onder meer omdat de raadsleden kennis van de jazzwereld zouden ontberen. Eerder velde de commissie een hard oordeel over het raadsadvies over de aanvraag van het Dutch Jazz Orchestra.

Over die opvatting hebben de ensembles luid gejuicht. Maar: kort. Nuis neemt het advies van de bezwaarschriftencommissie grotendeels over maar deelt niet haar mening dat de Raad ondeskundig is. De commissie had hooguit mogen concluderen dat er 'twijfels zijn gerezen over die deskundigheid'. Nuis heeft de Raad nu gevraagd die twijfels weg te nemen.

Maar de jazzgroepen hebben geen vertrouwen in de commissie muziek van de Raad, ook al zijn er twee nieuwe leden. 'Dat zijn vakmensen, maar met jazz hebben ze niets te maken', zegt Jan Laurens Hartong van Nueva Manteca. Deze week stuurt de groep Nuis een brief waarin wordt gevraagd welke garantie hij kan geven dat de subsidie-aanvraag dit keer wel zorgvuldig wordt behandeld.

'Zonder professionele criteria wordt er maar ins Blaue hinein beslist', zegt artistiek leider Albert Beltman van het Dutch Jazz Orchestra. 'Aan een onbekwame Raad vraagt Nuis opnieuw advies. Dat is heel raar. Als een chirurg mijn been verkeerd heeft geopereerd en het medisch tuchtcollege stelt mij in het gelijk, dan laat ik het toch niet nog een keer door dezelfde arts opereren?'

De Raad twijfelt niet aan zijn eigen deskundigheid, en zal de aanvragen niet inhoudelijk opnieuw behandelen. Alleen de motivatie van het advies wordt nog eens bekeken. Oud-secretaris van de sector muziek, Adriaan van Berenschot: 'Het is hoogst bedenkelijk dat de bezwarencommissie op de stoel van de Raad gaat zitten en de deskundigheid van de Raad in twijfel trekt.' Dat, vindt hij, zet de deur wagenwijd open voor een grote stroom bezwaarschriften.

Meer over