Update

Jazz-zangeres Rita Reys (88) overleden

Rita Reys, Nederlands meest gelauwerde jazzvocaliste, is overleden. Ze werd 88 jaar. Haar manager heeft dat laten weten. Reys overleed in de nacht van zaterdag op zondag in Breukelen.

Rita Reys. Beeld anp
Rita Reys.Beeld anp

De zangeres stond ruim 70 jaar lang als professioneel zangeres op het podium. Zaterdag 6 juli stond Reys, na vier maanden afwezigheid wegens een heupoperatie, nog op het podium in een uitverkochte North Sea Jazz Club in Amsterdam. De avond eindigde volgens de website van Reys met een minutenlange staande ovatie.

Reys zou 1 september als eerste jazz-zangeres ooit een concert geven in poptempel Paradiso. Een week later zou ze in haar geboortestad Rotterdam op het podium van theater Lantaren Venster staan.

Europe's First Lady of Jazz
Rita Reys droeg sinds 1960 de titel Europe's First Lady of Jazz, haar toegekend door het internationale jazzfestival van Juan Les Pins in Frankrijk. Vier decennia trad ze op met haar geliefde echtgenoot Pim Jacobs aan haar zijde, die in 1996 overleed. De laatste jaren trad ze op met vaste pianist Peter Beets en haar zwager Ruud Jacobs op de bas.

De zangeres maakte tijdens haar lange carrière tientallen albums. Ook won ze veel prijzen, onder meer vijf Edisons (en een oeuvre-Edison), de American Songbook Award, drie gouden platen en de prestigieuze internationale Bird Award.

Haar naam werd internationaal gevestigd toen zij in 1956 in New York voor Columbia Records de elpee The Cool Voice Of Rita Reys opnam, met Art Blakey's Jazz Messengers. Ze speelde met de groten der aarde, zoals Lester Young, Art Blakey, Stan Getz en Dizzy Gillespie.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over