AlbumrecensieThe Jazz Influencers

Jazz Orchestra of the Concertgebouw maakt een knap album met fris, nieuw repertoire ★★★★☆

null Beeld

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) werkte de afgelopen jaren veel samen met een aantal van de betere jazzmuzikanten uit de nieuwe generatie. Onder meer Ben van Gelder, Joris Roelofs en Reinier Baas kunnen behalve geweldig spelen ook uitstekend componeren, zo bleek.

Een mooi idee dus van het orkest om hun composities onder leiding van Rob Horsting te bewerken, arrangeren en uit te voeren met eigen solisten in de hoofdrol. Het orkest, dat voor deze gelegenheid is aangevuld met saxofonist Tineke Postma, nam het fraaie album The Jazz Influencers vlak voor de corona-uitbraak in twee dagen op en had het aanstaande zondag graag live gepresenteerd.

Voorlopig zullen we het moeten doen met de studio-opnamen, en die zijn even schitterend als veelzijdig. Van funkaccenten in Gideon van Gelders Giant, via verwijzingen naar klassieke muziek in stukken van Joris Roelofs en Ben van Gelder naar een wat losser afsluitend hardbopstuk van Maarten Hogenhuis – je komt oren tekort om alles tot je te nemen. Een knap album met fris, nieuw repertoire, knap solowerk en daverend ensemblespel.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

The Jazz Influencers

Jazz

★★★★☆

Challenge Records