Japan en ‘artist in residence’ John Zorn kleuren programma North Sea

Twee opvallende onderdelen geven dit jaar karakter aan het North Sea Jazz Festival: het thema Japan, met veel onbekende namen, en het aantreden van componist, bandleider en saxofonist John Zorn als ‘artist in residence’.

Koen Schouten

Woensdag maakte de organisatie de line-up bekend van het festival, dat van 10 tot en met 12 juli wordt gehouden in het Rotterdamse Ahoy. Het grootste deel van de ruim hondervijftig optredens ligt in de lijn der verwachting, met de nadruk op bekende jazzmusici van de middelste en jongere generaties, onder wie Joshua Redman, Avishai Cohen en John Scofield. Van de oudere helden zijn er onder anderen Roy Haynes, Herbie Hancock (met de klassieke pianist Lang Lang), Hank Jones, Lee Konitz en Anthony Braxton.

Het meest te ontdekken valt er bij het Japan-thema, met onder meer Satoh Masahiko, Kyoto Jazz Massive en het wat bekendere Soil & Pimp Sessions. Er zijn wat minder grote orkesten en vooruitstrevende elektronische acts te zien dan voorheen.

John Zorn staat bekend als lastpost en treedt weinig op, maar op North Sea zal hij zes verschillende concerten geven, onder meer met zijn groepen The Dreamers, Masada, Bar Kokhba en Cobra.

Meer over