BoekenLa Douce Paris

Janny van der Heijden is af en toe best camp, maar haar boek is allesbehalve dom

Janny van der Heijden op haar eigen boekpresentatie.  Beeld Jan Mulders
Janny van der Heijden op haar eigen boekpresentatie.Beeld Jan Mulders

Wie denkt dat Parijs de stad van de liefde of de mode is, is eigenlijk maar een onnozelaar. Parijs is eerst en vooral de stad van de patisserie en de zoete broodjes, weet Janny van der Heijden, die er een heel boek over schreef. La Douce Paris heet dat boek, en het staat van goudbedrukte voor- tot goudbedrukte achterkaft bomvol met de adressen van de meest exquise patissiers, boulangers en chocolatiers van Parijs. La Douce Paris is geen kookboek zoals Van der Heijden al tientallen keren eerder maakte. Er staan maar zes recepten in, maar wel héél goeie, zoals voor Eric Kaysers karameltaart, en voor de tarte tatin van de gezusters Tatin. Maar eerst en vooral is La Douce Paris een reisgids. Een dolenthousiaste en bijzonder goed ingevoerde reisgids, waarin Van der Heijden haar lezers docerend, enthousiasmerend en fêterend meeneemt, kriskras door Parijs, via negen routes in haar favoriete buurten. Dat resulteert in zinnen als: ‘Na een korte, welverdiende stop op het gezellige marktpleintje Place Georges-Moustaki, lopen we de heuvel op de Rue Mouffetard in.’ Dat je die pauze welverdiend hebt, en in gedachten samen met Janny de heuvel oploopt, dat maakt voor fans van Janny (en zeg nou zelf: wie is dat niet?) van een suffe stadswandeling een feestelijke promenade met een gouden randje.

Tuurlijk, de reisboekhandels staan al bol van de ‘gidsjes’ met ‘leuke adresjes’ in instagrammable wereldsteden. Moest deze er dan nog bij? Jawel, vonden ze bij de ANWB, die Janny in eerste instantie vroegen om een boek over de beste patissiers in heel Frankrijk. Onmogelijk, zei Van der Heijden ferm, dat kost een mensenleven. Maar een boekje over de beste zoete adressen in Parijs moest te doen zijn. Bovendien: die adressen had ze al in haar hoofd, omdat ze de stad op haar duimpje leerde kennen toen haar zoon Diederick er neerstreek als beginnend model, jaren geleden. Met zijn 15 jaar vond ze hem te jong om in zijn eentje van catwalk naar catwalk te gaan. Bij wijze van spelletje daagden ze elkaar uit de beste en lekkerste adressen te vinden in elke buurt die ze bezochten. Inmiddels is Diederik 31 en heeft hij zijn moeder geholpen bij de research voor het boek. Zijn vriendin Yokaw Pat maakte de foto’s in het boek. Behalve foto's van obsceen koolhydraatrijke taartjes, macarons, reuzenmeringues en millefeuilles staan daarin ook verrukkelijke portretten van Van der Heijden, paraderend over Parijse avenues, flanerend op terrassen en poserend naast historische monumenten. Immer gehuld in pastelkleurige pakjes en op kokette hakjes. En met haar onafscheidelijke ruwhaarteckel Nhaan ernaast.

Janny boek Beeld Jan Mulders
Janny boekBeeld Jan Mulders

Het is best camp hier en daar, Janny die in een nauwsluitend lavendelblauw mantelpakje op een muurtje voor de Eiffeltoren poseert, of in cyclaamroze jurk aan de Seine. Maar al koketteert Van der Heijden graag met haar imago van volslank, kittig blondje, het boek is allesbehalve dom. Van der Heijden heeft jarenlange ervaring als culinair journalist, en dat lees je op elke pagina. Ze is diep en grondig in de geschiedenis van zowel gerechten als bakkersdynastieën gedoken, en legt bijvoorbeeld duidelijk uit waarom Pierre Hermé de ‘Picasso van de patisserie’ is (een ideale titel voor een nieuwe Suske & Wiske trouwens, maar dat terzijde) maar laat ook moeiteloos Voltaire en Marie-Antoinette de revue passeren.

De lancering van het boek, donderdagmiddag, vindt plaats in het Parijs van Brabant: Oisterwijk, waar Van der Heijdens bakmaatje Robèrt van Beckhoven een patissieriepaleisje runt in een oude leerfabriek. Onverwachte gast: Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, met zijn hoogzwangere vrouw. Hoe hij hier terechtkomt? ‘Janny had mij uitgenodigd. En ik hoop een keer een collab met Janny te gaan doen.’

Een collab van De Jeugd met Janny! Vjeze Fur is ook fan, dat kan bijna niet anders.

Janny van der Heijden: La Douce Paris. ANWB; 164 pagina's; € 24,95.

Meer over