Janine Abbring wordt nieuwe presentator Zomergasten

Janine Abbring is de nieuwe presentator van het programma Zomergasten. De 41-jarige presentator en journalist volgt Thomas Erdbrink op, die het tv-programma van de VPRO slechts een seizoen presenteerde.

Redactie
Janine Abbring. Beeld anp
Janine Abbring.Beeld anp

Abbring is op dit moment vooral werkzaam als eindredacteur voor het satirische tv-programma Zondag met Lubach. Kijkers van het populaire programma zagen zondagavond aan het eind van de laatste uitzending van dit seizoen Lubach en Abbring met elkaar praten en zinspelen op haar nieuwe baan. Maandagochtend bevestigde de VPRO haar benoeming.

Stan van Engelen, hoofdredacteur tv bij de VPRO, is blij met Abbring als nieuwe presentator van Zomergasten. 'Ze heeft een slimme, prikkelende en vaak ook humorvolle manier van interviewen. Daarbij zoekt ze risico's op en durft ze ook zichzelf te tonen in de gesprekken. Ze schuwt niet om gasten op een positieve manier uit te dagen.' In Zomergasten, dat sinds 1988 bestaat, mag elke week een bekende Nederlander zijn favoriete televisieavond samenstellen. Het is nog niet bekend wie er dit seizoen, vanaf 23 juli elke zondagavond op NPO 2, te gast zullen zijn.

'Achter de schermen werken bevalt me prima en ik was niet actief op zoek naar werk voor de camera', stelt Abbring in een toelichting. 'Maar toen ik werd gevraagd om een screentest te doen voor Zomergasten vond ik dat een unieke kans die ik niet wilde laten schieten.'

Wie is de Mol?

Abbring werkte eerder voor het Groninger Dagblad, RTV Noord en De Wereld Draait Door, waar zij items maakte als Jakhals. Tussen 2011 en 2015 presenteerde zij samen met Menno Bentveld op radio en televisie het programma Vroege Vogels. Drie jaar geleden besloot ze comedian Arjen Lubach te helpen bij het maken van Zondag met Lubach. Eerst als freelancer en later als fulltime-eindredacteur.

Abbing en Lubach kennen elkaar uit Groningen, waar ze samen in 2001 een Top 40-hit scoorden met een parodie op het nummer Stan van Eminem en Dido. Als Tido (Abbing) en Slimme Schemer (Lubach) zongen ze het lied Jelle, over een suïcidale fan van De Kast-zanger Syb van der Ploeg. Het nummer was oorspronkelijk bedoeld als grap rond het Noorderslagfestival. In 2013 trad het duo voor 3FM Serious Request nog een keer op in het Glazen Huis.

Grote bekendheid bij het grote publiek kreeg Abbring vooral door haar ongelukkige deelname aan het programma Wie is de Mol? in 2012. Na een sprong van een 11 meter hoge rots in Zuid-Afrika verbrijzelde Abbring haar ruggenwervel.

Janine Abbring en Arjen Lubach. Beeld ANP/Kippa
Janine Abbring en Arjen Lubach.Beeld ANP/Kippa

Lees meer over Zomergasten

Interview: 'Als ze me opnieuw zouden vragen, zou ik wéér meedoen met Wie is de Mol'
Evelien van Veen interviewde Janine Abbring in 2012, een halfjaar na haar ongeluk bij de opnamen van Wie is de Mol. Behalve over dat ongeluk ging het over haar tv-carrière. Lees het interview hier terug.

Waarom 'onze man in Teheran' stopt met Zomergasten

Met Trump in Amerika en zijn kabinet vol Iranhaters wordt het vast een druk jaar voor The New York Times, dacht Thomas Erdbrink. Ook maakt hij een nieuw seizoen van Onze man in Teheran. Hij sliep er een nacht slecht over, maar hakte de knoop door, hij zou stoppen als presentator van Zomergasten.

Deze vijf dingen leerden we in Zomergasten over Mark Rutte
Voor het eerst in de geschiedenis van Zomergasten schoof vorig jaar een zittend premier aan. Welke nieuwe inzichten heeft dit opgeleverd over de persoon Rutte?

Ontwerpers boos over onbetaalde decorpitch voor VPRO's Zomergasten
Onder ontwerpers is verontwaardiging ontstaan over de pitch die de VPRO heeft uitgeschreven rond een nieuw decor voor het jaarlijkse tv-programma Zomergasten.

Zomergasten presenteren is als op reportage naar Bagdad gaan
Volkskrant-journalist Thomas Erdbrink geeft een kijkje achter de schermen: 'Aan blunders geen gebrek. Een van de gasten nam een mix met wodka aan tafel. Ik denk: nou, waarom niet, ik neem er ook een! Vervolgens sprak ik een kwartier met dubbele tong.'

Meer over