NieuwsJan Wolkers Prijs 2018

Jan Wolkers Prijs 2018 naar evolutiebioloog Menno Schilthuizen voor ‘Darwin in de stad’

De Jan Wolkers Prijs 2018, prijs voor het beste natuurboek van het jaar, is zondagochtend toegekend aan ‘Darwin in de stad’ van evolutiebioloog Menno Schilthuizen. In het boek beschrijft Schilthuizen hoe de natuur zich begint aan te passen aan het leven in de stad, zelfs zo dat het DNA uiteindelijk mee verandert.

Evolutiebioloog Menno Schilthuizen in actie in Leiden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Evolutiebioloog Menno Schilthuizen in actie in Leiden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De Jan Wolkers Prijs 2018, prijs voor het beste natuurboek van het jaar, is zondagochtend toegekend aan Darwin in de stad van evolutiebioloog Menno ­Schilthuizen. In het boek beschrijft Schilthuizen hoe de natuur zich ­begint aan te passen aan het leven in de stad, zelfs zo dat het dna uit­eindelijk meeverandert.

De jury sprak van een boek dat je leert kijken op een andere manier, dat je ‘opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur’. En dit alles ‘uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft’.

De oogst van natuurboeken was groter dan ooit, mede door het ­natuurthema van de afgelopen ­Boekenweek. Wat bovendien opviel: ‘Natuur in de stad is echt een thema geworden.’ En terecht: ‘Niet alleen is dat onderwerp lang onderbelicht gebleven, de ­natuur lijkt zich ook steeds lekkerder te voelen in die stad.’

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het radioprogramma Vroege ­Vogels (NPO 1), Het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs werd vorig jaar gewonnen door Dik van der Meulen met De kinderen van de nacht. Dit jaar wordt de Jan Wolkers Prijs, waar ook een geldbedrag van 5.000 euro aan verbonden is, voor de zesde maal uitgereikt.

Op stadssafari met Menno Schilthuizen: de evolutie van vijf dieren en planten die zich hebben aangepast aan het stadsleven

Evolutie: iets uit het donkere oerwoud? Welnee, ook onder de neus van stadsbewoners ontrolt zich de evolutie, als vogels, insecten en planten zich naar het stadsleven schikken. Evolutiebioloog Menno Schilthuizen schreef er een boek over en leidt ons rond langs chillende slakken, verkeerstolerante vogels en nachtbrakende spinnen.

Meer over