Jan Siebelink schrijft Boekenweekgeschenk 2019: 'God zal erin voorkomen'

Arjan Peters
Schrijver Jan Siebelink. Beeld ANP
Schrijver Jan Siebelink.Beeld ANP

‘Zonder aarzeling heb ik ja gezegd.’ Jan Siebelink (80), die woensdagavond bekendmaakte dat hij de auteur is van het Boekenweekgeschenk 2019, kreeg het aanzoek begin februari. ‘Waar ik was? Hier thuis in Ede,’ vertelt hij aan de telefoon. ‘Er werd aangebeld. Nietsvermoedend deed ik open, maar toen ik vervolgens Eppo van Nispen tot Sevenaer zag, in zijn laatste week als directeur van de stichting CPNB, geflankeerd door Francien Schuursma en Suzanne Holtzer van mijn uitgeverij De Bezige Bij, dacht ik te weten dat ze mij alvast kwamen feliciteren. Een paar dagen later, op 13 februari, zou ik namelijk 80 jaar worden.

‘Tot mijn verbazing knielde Eppo op onze granieten stoep en vroeg me of ik de auteur van het eerstvolgende Boekenweekgeschenk wilde zijn. Mijn jawoord hebben we vervolgens gevierd in restaurant Planken Wambuis, hier aan de Ginkelse Hei. Ik voel me vereerd en zal dus binnenkort aan het werk gaan. Al ben ik oud, ik tel nog mee.’

Aan het begin van het jaar had hij gedacht dat de jaren van hard werken – als leraar Frans op de middelbare school en daarnaast en daarna als productieve auteur – achter hem lagen. Op Knielen op een bed violen uit 2005, het semi-autobiografische verhaal over zijn vader die een kwekerij had in Velp waar zoon Jan opgroeide, volgde nog een flink aantal boeken, waarvan sommige gerelateerd waren aan de grote succesroman: Margje (2015), dat de moeder nader belicht, en De buurjongen (2017).

‘Mijn saga over de kwekerij leek afgerond’, aldus Siebelink, ‘en helemaal toen op mijn verjaardag ook nog het herbarium verscheen, De bloemen van Jan Siebelink, met 109 afbeeldingen van bloemen en planten die in mijn werk voorkomen, met toepasselijke citaten.

‘Ken je dat verhaal over de Japanse schrijver Kenzaburo Oë? Die was nog niet eens 60 toen hij zich met allerlei Japanse rituelen ging voorbereiden op zijn oude dag. Terwijl hij zich zo volop aan het onthechten was, kreeg hij in 1994 plotseling de Nobelprijs voor Literatuur. Dat ontregelde hem danig. Daar moest ik even aan denken.

‘Maar inmiddels heb ik er zin in om een mooie novelle te maken. Ik ben bekend met de omvang van zo’n 80 pagina’s. Twee keer eerder heb ik een novelle geschreven: Oponthoud in 1979 en Oscar in 2012.

‘Nee, ik heb niks liggen. Willem Frederik Hermans had dat wel, die kon in 1993 een verhaal over de oorlog in Amsterdam voor de dag halen als Boekenweekgeschenk, In de mist van het schimmenrijk, waarvan ik trouwens zeer onder de indruk was. Ik ken die geschenken lang niet allemaal. Ook het recente van Griet Op de Beeck, Gezien de feiten, heb ik niet gelezen.’

De Boekenweek 2019 loopt van 23 maart tot 31 maart. De auteur wordt geacht het verhaal kort na de zomer al gereed te hebben. Siebelink: ‘Ik ben nog van de generatie die eerst met de hand schrijft en daarna achter de typemachine gaat zitten, een Triumph. Daarna gaat het manuscript naar mijn uitgever, die het op de computer zet.’

Over het verhaal doet hij geen mededelingen. Hij moet immers nog beginnen. ‘Het zijn ideeën. Nou goed, twee dingen zal ik jou onthullen. Ten eerste: God zal erin voorkomen, en dan niet op een denigrerende manier. God is afwezig in onze maatschappij, maar ik ben nog altijd veel met Hem bezig, dus in mijn verhaal hoeft Hij niet te ontbreken. Bovendien ben ik een schrijver die de tale Kanaäns, het taaleigen van de orthodox-calvinisten, nog verstaat.

‘En het tweede is dat er een Amsterdams steegje in voorkomt: de Heisteeg, je weet wel, tussen de cafés Hoppe en De Zwart, het steegje dat van de Spuistraat naar het Singel voert.’ Hij lacht. ‘En voor mij is het nu ook een raadsel wat er gaat gebeuren. Titel? Geen flauw idee. Maar aan God en de Heisteeg mag je mij houden.’

Meer over