PicsFloortje Smit

James Bond laat in 2020 zijn ware aard zien: hij is een lafaard

No Time To Die Beeld
No Time To Die
Floortje Smit

James Bond heeft deze week zijn ware gezicht laten zien. Hij is een lafbek. Een angsthaas die niet zelfverzekerd genoeg is. Heeft 007 een kans om écht iets te betekenen voor de wereld, zegt hij: nee joh, laat maar, ik wacht hier wel eventjes, tot 2021, zoek het lekker uit met zijn allen.

No Time to Die is opnieuw vanwege corona uitgesteld. En dat is, smiespelen bezorgde stemmen in de pers, de nagel aan de doodskist van de multiplexen. Catastrofaal voor cinema.

Natuurlijk, het is niet alléén de schuld van Bond. Dat de eerste blockbuster na corona, Tenet, in Amerika niet de gehoopte hit was, maakte filmmaatschappijen met peperdure films op de agenda al huiverig. Nadat Disney met de digitale release van Mulan eigenlijk zei: ‘fuck it, filmtheaters, met jullie gaan we geen rekening houden’, werd een volstrekt egocentrische keuze een geaccepteerde optie. Maar nu Bond de handdoek in de ring gooit, tuimelen de geplande blockbusters helemaal als dominostenen.

Meerdere helden blijken behept met koudwatervrees. Wonder Woman en Black Widow kijken de kat ook wat langer uit de boom. De onsterfelijken uit Eternals laten de wereld ook aan haar lot over. Doei doei, Dune. Who are you gonna call? The Ghostbusters? Nee, ook die geven in ieder geval tot 5 maart 2021 niet thuis.

Natuurlijk is dat logisch – de investeringen voor dat soort films zijn hoog, en als je de zalen niet mag vullen, verdien je die niet terug, maar inmiddels wordt het de vraag of grote bioscopen überhaupt nog bestaan als The Batman in 2022 uit zijn bat cave kruipt. ‘Het is alsof we een supermarkt zijn, maar zonder groenten, fruit en vlees’, zei de baas van de Britse biosketen Cineworld tegen The Wall Street Journal. Vanwege het ontbreken van grote publiekstrekkers tot december sluit de keten voorlopig de deuren, andere overwegen dat ook.

Och, lieve producenten, ga even rustig zitten met z’n allen. Jullie hebben die grote schermen ook nodig. Spreek af dat je allemaal één blockbuster onder de bus gooit, al is het maar als dank voor jarenlange (vet lucratieve) bewezen diensten. Is het niet zo dat je jezelf soms moet opofferen voor een hoger doel? En dat je samen altijd sterker staat dan alleen? En dat alles dán altijd goed komt, al lijkt het hopeloos? Dat is toch de hartverwarmende boodschap die jullie al decennia over de wereld uitbraken met die blockbusters? Of wacht even, geloven jullie dat zelf helemaal niet in Los Angeles?

Ze móéten iets doen, de filmmaatschappijen, anders verliest niet alleen Bond zijn geloofwaardigheid.

Meer over