AlbumrecensieUma Elmo

Jakob Bro, Arve Henriksen en Jorge Rossy voeren met hun zachte, delicate spel de spanning op ★★★★☆

null Beeld

De kunst van het zachtjes spelen door jazzmuzikanten wordt nergens in zulke goede banen geleid als door producer Manfred Eicher, eigenaar van het illustere ECM Records.

Voor het album Uma Elmo koppelde hij de Deense gitarist Jakob Bro aan de Noorse trompettist Arve Henriksen en de Spaanse slagwerker Jorge Rossy.

Allen hebben een enorme staat van dienst, maar nooit eerder speelden ze met elkaar. De negen gespeelde stukken zijn van Bro, al lijkt hij hier niet de bandleider. Zijn fluisterzachte gitaarspel, dat zo fraai het midden kan houden tussen akoestisch en elektrisch, is nog zachter dan gewoonlijk. Hij schetst een langzaam van kleur verschietende achtergrond voor de veel meer aanwezige trompet van Henriksen, wiens noten ook nu weer zo knap kunnen buigen totdat ze bijna breken. Alles klinkt heel delicaat, alsof iedere noot een eigen verhaal wil vertellen in de ruimte die door het even precieze spel van Rossi wordt gecreëerd. Van maat houden of ritme voeren is geen sprake in deze abstracte stukken. Van spanning des te meer.

Jakob Bro/Arve Henriksen/Jorge Rossy

Uma Elmo

Jazz

★★★★☆

ECM Records/Outhere Music

Meer over