Tv-recensieJulien Althuisius

Jack van Gelder is presentator af. Maar eigenlijk was hij dat al heel lang

null Beeld

En toen was het voorbij. De Champions League-finale was gespeeld, de cup uitgereikt en de nabeschouwing afgerond. Zijn grote afscheid was al geweest, in de talkshow Rondo, maar nu was Jack van Gelder dan echt toe aan zijn allerlaatste seconden als presentator bij Ziggo. ‘Dit was ’m voor vanavond’. Van Gelder bedankte analist Marco van Basten. Van Basten knikte. ‘Wij zien elkaar ongetwijfeld weer terug op ons golfclubje.’
Van Basten lachte. ‘Goed, dat was hem. Dag, tot ziens.’ Op het scherm achter Van Gelder was intussen een collage verschenen van verschillende foto’s van Jack van Gelder. Jack van Gelder die Frank de Boer interviewt. Jack van Gelder met Aad de Mos. Met Louis van Gaal. Met Erik ten Hag. Nog een keer met Louis van Gaal. ‘JACK BEDANKT!’, stond er twee keer, in enorme witte letters. Toen was het vier seconden stil.

Jack van Gelder is presentator af. Maar eigenlijk was hij dat al heel lang niet meer. Ik herinner me de nabeschouwing van de wedstrijd Ajax-Atalanta, in december. Daarin analyseerde Jan van Halst het moment waarop Ajax-speler Ryan Gravenberch een rode kaart kreeg. Van Halst leek rood wat overdreven te vinden en zei, kijkend naar de beelden, dat Gravenberch zich gewoon wat breed maakte en per ongeluk met zijn hand het gezicht van de tegenstander raakte. Van Halst was nog niet uitgesproken of Van Gelder voegde er, ongevraagd, het woord ‘gelul’ aan toe. Het gebeurde razendsnel en daarna gingen ze door naar het volgende onderwerp. Ik wist niet zeker of ik het goed gehoord had, maar na een seconde of dertig vroeg een vriend met wie ik zat te kijken: ‘Ehm, zei hij nou...gelul?’

Maar ook buiten het voetbal laat Jack van Gelder zich de afgelopen jaren graag, nou ja, gelden. Zo noemde hij het op Twitter ‘verrassend’ als Sigrid Kaag (‘Mevrouw Al-Quag’) onze nieuwe premier zou worden. Iets met geldstromen richting het Midden-Oosten beheren en niet de achternaam van haar man aannemen. Ook stelde hij aan tafel bij Eva Jinek voor om bekende Nederlanders die zich uitspraken tegen de coronamaatregelen de toegang tot de ic’s te ontzeggen. Maar het onbetwistbare hoogtepunt van het Jack van Gelderschap kwam begin april, toen hij te gast was bij Jeroen van der Boom in Hoge Bomen en met jaloersmakende zelfverzekerdheid het lied Summer Holiday zong, daarbij aangespoord door een hysterisch enthousiaste Jeroen van der Boom. (Voor de liefhebber: er staat een 11-uur durende versie van dit fragment op YouTube).

Vier seconden was het stil. Terwijl de camera een terugtrekkende beweging uit de studio maakte en de afsluitende Champions League-hymne klonk. Vier seconden, op televisie is dat een eeuwigheid. Toen doorbrak Marco van Basten de stilte. ‘Jack bedankt.’ Hij zei het niet om Jack te bedanken, maar las achteloos, bijna spottend, de tekst voor die in enorme letters op de schermen stond. ‘Ja’, zei Jack van Gelder, terwijl de camera nog meer afstand nam, ‘wat moeten ze anders, hè?’ Hij lachte er daarna zelf om.

Ziggo Sport bedankt Jack van Gelder, die de zender nu verlaat. Links Marco van Basten. Beeld Ziggo Sport
Ziggo Sport bedankt Jack van Gelder, die de zender nu verlaat. Links Marco van Basten.Beeld Ziggo Sport