Jack Nicholson keert mogelijk terug op witte doek in remake Toni Erdmann

Jack Nicholson was aan het begin van dit decennium voor het laatst te zien in een film: in de nooit in Nederland uitgebrachte komedie How Do You Know? met Reese Witherspoon. Nu maakt Nicholson, die dit jaar tachtig wordt, zich mogelijk op voor een comeback in de Amerikaanse remake van Toni Erdmann.

Jack Nicholson Beeld ap
Jack NicholsonBeeld ap

Er zullen maar weinig filmliefhebbers zijn die de voorbije maanden niet vielen voor de onvoorspelbare en vooral geestige Duitse komedie Toni Erdmann. De film van regisseur Maren Ade, over een vader die op onorthodoxe wijze het contact probeert te herstellen met zijn overwerkte expatdochter, grossierde in Europese filmprijzen en lijkt eind deze maand een haast zekere winnaar van de Oscar voor beste buitenlandse film.

Zo bezien is het niet gek dat producenten in Hollywood, die vaker hun oog laten vallen op succesvolle Europese films, plannen zouden hebben voor een Amerikaanse remake van Toni Erdmann. Sterker nog: Sony Pictures Classics verwierf vorig jaar tijdens het Filmfestival van Cannes, waar de Duitse komedie om onverklaarbare redenen over het hoofd werd gezien door de jury, al de filmrechten voor de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Nu duiken er serieuze plannen op voor een Amerikaanse versie van Toni Erdmann. En zo ook de namen van de Amerikaanse acteurs die in de huid zouden moeten kruipen van vader Winfried Conradi (in de Duitse versie gespeeld door Peter Simonischek) en dochter Ines Conradi (Sandra Hüller). Het Amerikaanse blad Variety weet te melden dat Kristen Wiig, bekend van onder meer Bridesmaids en Ghostbusters, gevraagd zou zijn voor de dochterrol.

Jack Nicholson

Verrassender is de naam waarmee de doorgaans betrouwbare website Deadline komt voor de andere hoofdrol: Jack Nicholson. De 79-jarige Amerikaan met de karakteristieke grijns zou vader Conradi moeten gaan spelen, die met zijn grappen en zijn ontregelende alter ego Toni Erdmann chaos schept in het leven van dochter Ines Conradi.

Als Nicholson inderdaad gestrikt is voor de Amerikaanse remake van Toni Erdmann zou dat betekenen dat de winnaar van een Oscar voor beste acteur in One Flew Over the Cuckoo's Nest en As Good as It Gets alsook voor beste mannelijke bijrol in Terms of Endearment na jaren weer terugkeert op het witte doek. Nicholson speelde in 2010 voor het laatst mee in een speelfilm. Hij had toen een bijrol in de geflopte romantische komedie How Do You Know.

Ook zijn vertolking van miljonair Edward Cole drie jaar eerder in The Bucket List was geen succes. De film met een medehoofdrol voor Morgan Freeman over lijstjes met dingen die je in je leven nog zou willen doen flopte eveneens. De laatste succesvolle rol van Nicholson dateert alweer uit 2006. Aan de zijde van Leonardo DiCaprio en Matt Damon in The Departed, dat vier Oscars won.

Volgens ingewijden zou Nicholson van het Duitse origineel van Toni Erdmann, dat door de Volkskrant-filmrecensent Pauline Kleijer werd beoordeeld met vijf sterren, hebben genoten. Officieel heeft Nicholson nog niet gereageerd en is het afwachten of hij ook echt gaan meedoen aan de remake.

Drie jaar geleden leek hij al zijn terugkeer te maken naast Melissa McCarthy en Naomi Watts met een rol als misantropische en hedonistische oorlogsveteraan in de film St. Vincent. Uiteindelijk trok Nicholson zich terug en beval hij collega Bill Murray aan, die de hoofdrol wel zou spelen.

Meer over