RecensieMahler: Zevende symfonie

Jaap van Zweden pakt Mahlers Zevende aan met het overzicht van een man die het stuk van binnenuit kent ★★★★☆

In de Nachtmusiken, het introverte tweede en vierde deel, is de dirigent op zijn best.

Jaap van Zweden, de dirigent van het Philharmonic orkest.  Beeld Els Zweerink
Jaap van Zweden, de dirigent van het Philharmonic orkest.Beeld Els Zweerink

Nog voordat hij zich omdraait naar de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest, weet Jaap van Zweden: Amsterdam houdt van me. Het applaus waarmee hij welkom wordt geheten in zijn geboorteplaats, is warm, lang en luid. En hoewel de chef van zowel de New York als de Hong Kong Philharmonic inmiddels vertrouwd is met jubel, zal het op de plek waar hij als tiener begon én waar Mahler zelf zijn Zevende symfonie dirigeerde, zijn hart sneller laten kloppen.

Mahlers Zevende, de symfonie die met twee Nachtmusiken en gierende klankerupties tot de uitdagendste in het repertoire gerekend kan worden, pakt hij aan met het overzicht van een man die het stuk van binnenuit kent. Sinds hij ze in het orkest als concertmeester heeft gespeeld, zijn de vioolsolo’s in zijn genen gekropen. Als dirigent weet hij dat je jezelf moet beheersen: pas in het vijfde, laatste deel kun je de teugels wat loslaten en de pauken en piccolo’s laten knallen. Dus gaat hij, zodra hij daartoe de kans ziet, terug van de duistere heftigheid van de tenortrombone in de beginmaten naar een van zijn specialiteiten: strak ritmisch en tegelijkertijd zoevend zacht met elkaar op één lijn brengen. Dat werkt geweldig goed, als herinneringen die door emoties worden gedragen.

In de Nachtmusiken, het introverte tweede en vierde deel, is Van Zweden op zijn best. Zorgvuldig regisseert hij de windvlaagjes in de fluit- en fagotpartijen.

En dan, in het laatste deel, gaan de remmen wel heel hard los. Technisch zit het perfect in elkaar, maar de enorme power van het orkest klinkt net te gelikt, net te eendimensionaal. Weg is de zorgvuldig opgebouwde gelaagdheid waarmee hij Mahlers Zevende begon. Het Concertgebouworkest klinkt ineens wel heel Amerikaans.

Mahler: Zevende symfonie

Klassiek
Door Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Jaap van Zweden.
6/3, Concertgebouw Amsterdam.
Uitzending concert 8/3 op 10/3, 14.00 uur op Radio 4.

Meer over