iWatch en CarPlay: dit zit er in Apples geheime pijplijn

Apple pleegt in september met nieuwe spullen te komen. Maar welke? Naar verluidt krijgt de iPhone 6 een sterker én een groter scherm.

Interieur van de nieuwe Apple Store in Den Haag. Na Amsterdam en Haarlem is dit het derde filiaal van de elektronica gigant in Nederland. Beeld anp
Interieur van de nieuwe Apple Store in Den Haag. Na Amsterdam en Haarlem is dit het derde filiaal van de elektronica gigant in Nederland.Beeld anp

Als een oester. Apple zwijgt altijd als het graf over nieuwe producten, diensten, overnames en zijn strategie. Apple-waarnemers moeten uit de kleinste aanwijzingen, soms niet meer dan geruchten, opmaken wat 's werelds bekendste elektronicamaker van plan is. Zoals Kremlin-watchers de dood van Russische partijleiders opmerken omdat radiozenders opeens stemmige muziek uitzenden.

Wijlen topman Steve Jobs had die geheimzinnigheid tot een hogere kunst verheven. 'One more thing...' waren de gevleugelde woorden waarmee hij aan het einde van een lange persconferentie opeens een nieuwe gadget introduceerde. Zijn opvolgers houden die traditie in ere.

Koers
Ondanks Apples interne omerta lijken beleggers binnenkort grote dingen te verwachten van de Californische elektronicamaker. De koers van het aandeel Apple bereikte deze week op een haar na het hoogste punt in de geschiedenis van het 38 jaar oude bedrijf.

Dinsdag sloot het aandeel op de schermenbeurs Nasdaq op 100 dollar en 53 dollarcent (75,66 euro). Het vorige record dateert van 21 september 2012 en stond op 700 dollar. Maar dat was voor Apple zijn aandelen in zeven delen opknipte om ze aantrekkelijker te maken voor beleggers met een kleine beurs. Omgerekend naar de opgesplitste status kwam de koers een kleine twee jaar geleden uit op 100,72 dollar. Vorig jaar was de koers nog gehalveerd omdat er grote twijfels leefden over de toekomst.

De vraag is: wat is er aan de hand?
De koers wordt in elk geval opgestuwd door berichten dat Apple volgende maand, op 9 september, nieuwe producten introduceert. Dat vergt geen 'raketkennis'. Apple onthulde de iPhone 5 op 12 september 2012, op een dinsdag, en de jongste modellen, de 5S en 5C, vorig jaar op 10 september, ook een dinsdag.

Sterker scherm
De afgelopen jaren was elke nieuwe iPhone een lichte verbetering van het vorige toestel, maar dit keer is de sprong groter, voorspellen Apple-watchers. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat de iPhone 6 in elk geval is uitgevoerd met een scherm van kunstmatig saffier, dat moeilijker kapot is te krijgen dan glas. Een gebarsten of versplinterd venster is het meest voorkomende mankement aan mobiele telefoons. Schermen die sneuvelen binnen de garantietermijn jagen Apple op hoge kosten.

Apple heeft volgens The Wall Street Journal 700 miljoen dollar gestoken in een joint venture met de Amerikaanse saffierspecialist GT Advanced Technologies.

In de geruchtenstroom groeit ook het formaat van het iPhone-scherm. Apple hanteert al vier jaar een diagonaal van 4 inch (bijna 10,2 centimeter), omdat je het aanraakscherm dan nog met een hand kunt bedienen. Concurrenten hebben in ogen van analisten marktaandeel weggesnoept met smartphones van 6 inch.

Berichten uit China bevestigen dat. In een hoog tempo verschijnen op websites foto's van grotere iPhones die genomen zouden zijn door werknemers van de Chinese fabrieken die de smartphones in elkaar draaien.

75 miljoen
Analisten hebben hoge verwachtingen van de nieuwe iPhone 6. Beleggingsadviseur RBC Capital Markt zei maandag dat Apple voor het einde van dit jaar zeker 75 miljoen exemplaren zal afzetten. In het jongste kwartaal verkocht het bedrijf 32 miljoen toestellen, met dank vooral aan opkomende markten als China en Brazilië. Apple zou productieruimte voor 80 miljoen stuks hebben ingekocht. Volgens marktvorser ISI Group zitten 200 miljoen bezitters van een verouderde iPhone te springen om een nieuwe.

Over andere noviteiten die in Apples pijplijn zouden zitten, zijn de voorspellingen onzekerder. De iWatch, een slim horloge, hangt al bijna twee jaar boven de markt. Deze week meldde een Chinese analist dat de introductie vanwege productieproblemen is uitgesteld tot 2015.

De oester in Cupertino geeft geen kik.

iPhone 6
Vrijwel zeker presenteert Apple op 9 september een nieuwe iPhone. Belangrijkste innovatie lijkt een scherm gemaakt van kunstmatig saffier ter vervanging van glas. Saffier breekt en krast minder snel dan glas. Apple zou 700 miljoen dollar hebben gestoken in een fabriek voor dit materiaal in Arizona. De fabrikant gebruikt saffier al als beschermende laag voor de cameralens in de iPhone en de toets met vingerafdrukherkenning van het 5S-model. De iPhone 6 zou ook verschijnen in varianten met grotere schermen.

null Beeld .
Beeld .

Super USB
Universal serial bus (usb) is een technologie bedacht in 1996 om randapparatuur als printers, scanners en camera's aan pc's te koppelen om bestanden over te dragen. Een probleem met deze standaard is dat de kabels maar op één manier in de poort van een apparaat passen. Volgens een onlangs opgedoken octrooiaanvraag heeft Apple een 'omkeerbare' usb-kabel ontwikkeld die op beide manieren in bestaande usb-poorten past. Het had al een jaar de usb-variant die Lightning heet.

. Beeld .
.Beeld .

iWatch
Al sinds begin vorig jaar gaan er geruchten dat Apple in het diepste geheim werkt aan een slim horloge. Dat zou af te lezen zijn aan octrooien en handelsmerken die het bedrijf heeft laten vastleggen. Apple zou vooral medische sensoren willen onderbrengen in zijn iWatch. Concurrenten als Sam­sung zijn Apple te snel af geweest door smartwatches uit te brengen met een hartslagmeter. Apple zou ook een octrooi hebben aangevraagd op oortelefoontjes die stappen kunnen tellen en hoofdbewegingen registreren, maar dat bleek later een grap.

. Beeld .
.Beeld .

CarPlay
Apple toonde begin dit jaar CarPlay, waarbij een iPhone functioneert als boordcomputer, autoradio en navigatiekastje ineen. CarPlay is opgezet rond Siri, de persoonlijke assistent in de iPhone die kan worden bestuurd met gesproken commando's, maar fabrikanten worden ook geacht een afstandsbediening in het stuur te verwerken. Apple kondigde in februari een hele trits automakers aan die CarPlay in hun nieuwe modellen gaan integreren, maar nog geen enkele fabrikant heeft de technologie in een auto geïnstalleerd.

. Beeld .
.Beeld .

Beats
Begin mei nam Apple voor 3,2 miljard dollar het Amerikaanse audiomerk Beats over. Dat is een grote naam in de markt voor kop- en oortelefoons, maar volgens analisten niet de voornaamste reden waarom topman Tim Cook met Beats-oprichter Dr. Dre op de foto ging. Beats introduceerde in januari een muziekdienst, Beats Music, waarbij gebruikers een abonnement kunnen nemen op een catalogus met miljoenen liedjes, net als bij Spotify en Deezer. Apple wil zo'n dienst al langer aan de klanten van zijn downloadwinkel iTunes bieden, maar de platenmaatschappijen liggen dwars.

. Beeld .
.Beeld .
Meer over