Ivo van Hove debuteert als acteur en speelt zijn rol met verve

De internationale opmars van Ivo van Hove lijkt niet meer te stuiten. Dit weekend debuteerde hij als acteur, maar daarvoor moest men wel afreizen naar Oporto, waar Van Hoves gezelschap Het Zuidelijk Toneel te gast is op het Ponti Festival....

Van onze verslaggever Hein Janssen

Van Hoves podiumdebuut werd uit nood geboren. Vorige week arriveerde Het Zuidelijk Toneel in Oporto voor het spelen van twee voorstellingen van Marguerite Duras' India Song op vrijdag en zaterdag. Direct na aankomst echter moest Steven van Watermeulen, een van de spelers, wegens familieomstandigheden naar huis terugkeren.

In India Song vertolkt Van Watermeulen de rol van Michael Richardson, een van de minnaars van het hoofdpersonage, de ambassadeursvrouw Anne-Marie Stretter (Chris Nietvelt).

Van Hoves performance-achtige concept van India Song vereiste een invaller die het stuk door en door kent. Zou zo'n iemand niet zijn gevonden, hadden beide voorstellingen moeten worden afgelast. Daarop besloot Van Hove de rol zelf te gaan spelen.

Alsof hij niet anders had gedaan speelde hij de rol met verve, als een mysterieuze latin lover, stijlvol en elegant. De slowdance die Van Hove op toneel met Chris Nietvelt uitvoerde, werd meteen het hoogtepunt van de voorstelling - gepassioneerd, broeierig alsof beide lichamen één werden.

Hier liet zich gelden dat Van Hove en Nietvelt in wezen elkaars muze zijn.

Het publiek reageerde geestdriftig op India Song, hoewel de recensies gemengd zijn. Het Ponti Festival is een tweejaarlijks theaterfestival dat deze maand voor de tweede keer gehouden wordt. Het programma dit jaar bevat onder meer voorstellingen van Peter Stein, Robert Wilson, de Litouwse sensatie Nekrosius en ook theatergroep Hollandia heeft hier gespeeld met Voices, de Engelse versie van Twee Stemmen.

Na afloop waren Van Hoves medespelers hem zeer dankbaar. De regisseur moest echter ook de nodige grappen incasseren. Zo dankte Ramsey Nasr hem voor zijn briljante edelfiguratie, terwijl Chris Nietvelt zich afvroeg of Van Hove nu ook rijp was voor de voorpagina van de Volkskrant, zeker nu de artistiek leider half bloot op toneel had gelegen.

De internationale opmars van India Song wordt intussen gestaag vervolgd. Na de première eerder dit jaar in het Holland Festival werd al gespeeld in Parijs en Edinburgh. Na Oporto volgen nog Jeruzalem, Rome en wellicht Engeland. Eind 2000 wordt de voorstelling in Nederland hernomen, waarmee Van Hove tevens afscheid neemt van Het Zuidelijk Toneel. Vanaf 1 januari 2001 wordt hij artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam.

Meer over