Ivo van Hove 19de op prestigieuze Britse The Stage 100, lijst met invloedrijkste figuren in theaterwereld

Ivo van Hove heeft een plekje gekregen in The Stage 100, de prestigieuze lijst van het Britse tijdschrift The Stage. In deze lijst prijken jaarlijks de invloedrijkste figuren in het theater en de podiumkunsten in Groot-Brittannië. Van Hove, sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, staat op de negentiende plaats.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld anp
Beeld anp

De Vlaamse regisseur wordt door The Stage geprezen om zijn manier van werken, die wordt vergeleken met die van een filmmaker. Ook wordt stilgestaan bij de grote diversiteit aan producties die de 59-jarige Van Hove op het toneel brengt: van Italiaans neorealisme via Shakespeare tot New Yorkse drama uit de jaren zeventig. Zo looft het Britse tijdschrift de zes uur durende Romeinse tragedies van zijn Toneelgroep Amsterdam, die in 2009 voor het eerst in Groot-Brittannië werd opgevoerd en het afgelopen jaar terugkeerde in het Londense Barbican.

Ook Obsession, met Halina Reijn en Jude Law, en Van Hoves remake van Henrik Ibsens Hedda Gabler bij The National Theatre worden geprezen. En uiteraard wordt stilgestaan bij Van Hoves regie van Network, een theaterbewerking van de beroemde film van Sidney Lumet. Critici (ook die van de Volkskrant) werden vrijwel unaniem in vervoering gebracht en kwamen superlatieven tekort voor de acteerprestaties van hoofdrolspeler Bryan Cranston (onder meer bekend van de tv-serie Breaking Bad).

In Obsession overheerst de esthetiek van glanzend hout, smetteloos staal en de perfecte schouders van Jude Law. Beeld Jan Versweyveld
In Obsession overheerst de esthetiek van glanzend hout, smetteloos staal en de perfecte schouders van Jude Law.Beeld Jan Versweyveld

Bovenaan The Stage 100 prijkt artistiek leider Vicky Featherstone van The Royal Court in Londen. Zij wordt bewierookt vanwege haar 'snelle en kordate inspanningen' om tot nieuwe richtlijnen tegen seksueel misbruik in de Britse theaterwereld te komen naar aanleiding van de vele #MeToo-onthullingen.

Lovende kritieken en volle zalen in Londen, New York, Avignon en Amsterdam. De afgelopen seizoenen waren de jaren van de Belgisch-Amsterdamse theatermaker Ivo van Hove. Hoe kijkt hij erop terug, wat zijn zijn plannen en hoe houdt hij het eigenlijk allemaal vol? (+)

null Beeld Jouk Oosterhof
Beeld Jouk Oosterhof
Meer over