Italianen moeten ook op expressepost lang wachten

De Italiaanse posterijen hebben hun eigen traagheid overtroffen. Op 1 maart van dit jaar begon een nieuwe dienst, Prioriteitspost, die bezorging garandeerde binnen 24 uur....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Sinds mensenheugenis is het mis met de post in Italië. Iedereen kent dat getob uit eigen ervaring. Geboorte-annonces van baby's die al een paar maanden oud zijn. Uitnodigingen voor evenementen die bij aankomst van de brief al lang hebben plaatsgevonden. Telefoons die zijn afgesneden omdat de rekening niet is aangekomen en dus ook niet kon worden betaald. Transacties die door de schuld van de post niet doorgaan.

De postale slakkengang kan dramatische gevolgen hebben. Huwelijken zijn gestrand door het uitblijven van een liefdesbrief. Sommige mensen hebben de baan waarvoor ze waren aangenomen toch niet gekregen, vanwege late aankomst van de brief met het blijde nieuws. De familie van een ontvoerde ondernemer kreeg een brief met een afgesneden stukje oor ruim na de opgegeven datum voor de betaling van de losprijs.

Intensief corresponderen kan niet. Postorderbedrijven vechten tegen de bierkaai. Een brief die er in Nederland 24 uur over doet, is in Italië gemiddeld vijf dagen onderweg. Pakjes en drukwerk doen er veel langer over.

Vertragingen van maanden zijn geen uitzondering. De krant Corriere della Sera in Milaan stuurde op dezelfde dag zeventien brieven naar zichzelf. De snelste deden er drie dagen over, de traagste zestien.

Het is onduidelijk waarom de posterijen, een zwaar verliesgevend staatsbedrijf, er niet in slagen hun voornaamste taak fatsoenlijk uit te voeren. Het schijnt te maken te hebben met wanorganisatie, massaal gespijbel van personeel, en vakbondsleiders die iedere notie van dienstverlening aan het publiek hebben verloren.

Veel organisaties versturen hun post al lang niet meer met de posterijen, maar met een particuliere pony-expres. Van tijd tot tijd proberen le Poste Italiane hun reputatie op te vijzelen. Het stickertje 'prioriteitspost' en een postzegel van 1200 lire (1,40 gulden), tegen 800 lire voor een normale brief, zouden bezorging binnen 24 uur garanderen.

Proeven wezen uit dat de prioriteitspost niet sneller ging dan expresse- en gewone brieven. De nieuwe service is gestaakt. Volgend jaar gaan de posterijen het opnieuw proberen. Maar dan moeten de brieven die dat initiatief aankondigen nu al de deur uit.

Meer over