Italiaanse schrijver De Luca wint Bad Sex in Fiction Award voor slechtste seksscène

Als auteur wordt Erri de Luca geroemd door literatuurcritici. In zijn vaderland Italië is hij door de krant Corriere della Sera zelfs uitgeroepen tot 'schrijver van de eeuw'. Dat deze lofbetuiging niet helemaal overdreven is, blijkt uit het feit dat De Luca in 2013 werd onderscheiden met de Europese Literatuurprijs. Nu is de 66-jarige Napolitaan opnieuw in de prijzen gevallen. Al zal De Luca ditmaal minder blij zijn met zijn literair eerbetoon: de Bad Sex in Fiction Award.

De Italiaanse schrijver Erri De Luca. Beeld ap
De Italiaanse schrijver Erri De Luca.Beeld ap

De literaire prijs voor de slechtste seksscène in een boek wordt jaarlijks uitgereikt door het Literary Review magazine. Wat de Razzies, de prijzen voor de beroerdste films, voor Hollywood zijn of de Loden Leeuw, de prijs voor de meest irritante reclame, voor de Nederlandse reclamewereld, is de Bad Sex in Fiction Award voor de literatuur. De bedoeling is het met een kritische knipoog aankaarten van 'slecht geschreven, overbodige of plichtmatige seksschrijfsels'.

Pornografische werken zijn uitgesloten van deelname. Verder wordt geen enkele schrijver gespaard als het op een onderscheiding aankomt. Norman Mailer, Tom Wolfe, Morrissey en Ben Okri, ze wonnen hem allemaal sinds de prijs in 1993 werd ingesteld. Dit jaar is het dus de beurt aan De Luca, naast schrijver ook journalist, vertaler en dichter, voor een passage uit zijn boek The Day Before Happinness. Hierin geven een Napolitaanse wees, de hoofdpersoon uit het boek, en een mysterieuze vrouw die hij van een afstand heeft begeerd zich over aan het liefdesspel.

Balletdansers

'Mijn lul was een plank op haar buik. Met een zwaai van haar heupen draaide ze me om en lag ik bovenop haar. Ze spreidde haar benen, trok haar jurk op en terwijl ze mijn heupen vastpakte, duwde ze mijn lul tegen haar opening. Ik was haar speeltje, dat ze heen en weer bewoog. Onze geslachten waren klaar, gevuld van verwachtingen, nauwelijks elkaar aanrakend: als balletdansers zwevend op het puntje van onze tenen.'

De bewuste scène was volgens de jury aanleiding om te kiezen voor De Luca - die niet aanwezig was tijdens de uitreiking in Londen - en niet voor een van de vijf andere auteurs op de shortlist. Onder hen de voormalige Britse BBC-presentatrice Janet Ellis die in haar boek The Butcher's Hook de seksuele daad vergeleek met het drogen van kleding.

Meer over