ISBN

'Rozenkransen en eierstokken. Ik weet niet welk van de twee erger is voor dit land. Of voor mij', zegt dokter Tom in Edna O'Briens roman Bij de rivier....

Behalve Harry Mulisch was er nog iemand jarig: gisteren vierde Günter Grass zijn zeventigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan bracht Meulenhoff zijn 'Danzig-trilogie' in één band uit (¿ 99,-). De blikken trommel (twintigste druk) en Hondenjaren (tiende druk) verschijnen nog in de oude vertaling van Koos Schuur. Van de novelle Kat en muis (zevende druk) werd door Jan Gielkens een nieuwe vertaling gemaakt.

De volledige uitgave van De vertellingen van duizend-en-één-nacht, door Richard van Leeuwen uit het Arabisch vertaald, wordt voortgezet met de delen 11 en 12 (Bulaaq; ¿ 95,-). Sjahrazaad neemt, om aan executie te ontkomen, de draad van haar verhaal weer op en vertelt over de wonderlijke liefde van Djoellanaar, de koningin van de zee.

Van Het bittere kruid (41 drukken) werden vierhonderdduizend exemplaren verkocht; van De andere kant (twaalf drukken) honderdduizend; van Een leeg huis (veertien drukken) eveneens honderdduizend en van De val (zeventien drukken) honderdvijftigduizend exemplaren. Na tien jaar is er nu een nieuwe roman van Marga Minco: Nagelaten dagen (Bert Bakker; ¿ 29,90).

'Martin van Amerongen is vóór alles een schrijver', zegt Martin Ros in zijn nawoord van Van Amerongens bundel Zwierige passie (de Prom/Aspekt; ¿ 45,-). Daarin is een groot aantal artikelen uit de lange journalistieke loopbaan van Van Amerongen samengebracht. Ze bestrijken een breed en kleurrijk terrein en vormen, aldus Ros, 'het allerbeste van het beste' dat de (onder meer) oud-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer te bieden heeft.

Een dag in december is de vierde roman van Hermine de Graaf (1951). Met in de hoofdrol de 40-jarige Bella, 'verstrikt geraakt in een web van intriges en fraude, gesponnen door haar echtgenoot en diens studievriend', werd deze roman De Graafs derde 'tegendraadse vrouwenportret' (Meulenhoff; ¿ 32,90).

In Zomersonate schrijft Chaja Polak (1943) over de 11-jarige Erwin, wiens overzichtelijke leventje verstoord raakt, als hem na het zien van menstruatiebloed in de wc de ogen geopend worden voor het seksuele leven van volwassenen. Hij vlucht ervoor en zoekt troost bij zijn cello en zijn celloleraar meneer Bär. Niet bij zijn moeder (zijn vader is onbekend). Zomersonate verscheen bij Vassallucci (¿ 24,90).

Max Pam werkte De Herenclub, dat als feuilleton verscheen in de Volkskrant, om tot een (sleutel)roman, zijn eerste (Bert Bakker; ¿ 29,90). De club telt twaalf leden en is opgericht door Horus Mimir, 'de grootste schrijver van Nederland'. Joop Braakensiek kookt voor de heren. Onder hen de journalisten W.L. Hema en H.J.O. Bofman.

De hoofdstukken dragen titels als 'Zwarte peper', 'Kurkuma' en 'Fenegriek'. Tilo, de Indiase hoofdpersoon van Chitra Banerjee Divakaruni's sprookjesachtige De meesteres van de kruiden, beschikt over magische krachten. Ze mag niet in spiegels kijken, maar kent de verborgen eigenschappen van kruiden. De komst van een buitenlander leidt tot ernstige verstoringen (Anthos; ¿ 34,90).

De bedrijfseconoom Bob Coppes (1957) heeft de gebeurtenissen in Srebrenica gebruikt als stof voor een roman. In Voorbij de Gele Brug (De Arbeiderspers; ¿ 29,90) schrijft hij over 'de blauwhelm en het meisje uit Srebrenica'.

Meer over