ISBN

Rein Bloem vertaalde twee van de bekendste gedichtenbundels van de bijzondere Amerikaanse poëet Wallace Stevens. Het zijn The Man with the Blue Guitar en Notes toward a Supreme Fiction....

De in 1951 op Jamaica geboren schrijfster Patricia Duncker trok wereldwijd de aandacht, toen zij enkele jaren geleden met de roman De Foucault hallucinatie debuteerde. Haar tweede boek liet niet lang op zich wachten. Het is nu ook vertaald. In Niet alleen de reis schept Duncker een geheimzinnige sfeer rond de 11-jarige Miranda, die met haar stokoude gouvernante op vakantie is in Zuid-Frankrijk (De Prom; ¿ 24,90).

Huub Beurskens (Tegelen, 1950) debuteerde, na een opleiding tot schilder, in 1975 als dichter. Sindsdien is hij naast essays, verhalen en romans, onafgebroken poëzie blijven schrijven. Zijn dichterlijke, dikwijls bekroonde werk lijkt na 22 jaar afgerond, nu in de kloeke uitgave Bange natuur - en alle andere gedichten tot 1998 alle gepubliceerde poëzie van hem is verzameld (Meulenhoff; ¿ 49,90).

Seymour Levov is Amerikaan, middle-class, een veelzijdig atleet, blond én joods. Zijn bijnaam 'de Zweed' had een magische klank, bekent Nathan ('Skip') Zuckerman. De oude schrijver keert terug in Philip Roths Amerikaanse pastorale. Hij vertelt hoe in de jaren zestig onverhoeds het bestaan knakte van Levov, wiens overlijdensbericht hem net heeft bereikt. (Meulenhoff; ¿ 49,90).

Auschwitz - Van 1270 tot heden (Boom; ¿ 69,50, na 31 december ¿ 79,50) is de vertaling van Auschwitz - 1270 to the Present, geschreven door Robert-Jan van Pelt en Debórah Dwork. Over de Engelse uitgave schreef Dick van Galen Last op 31 januari: 'De auteurs hebben getracht een geschiedenis van Auschwitz te schrijven waarin Duitsers, Polen en joden zich kunnen herkennen. Hun boek levert een belangrijke bijdrage aan het debat onder historici over de vraag of de holocaust al dan niet met voorbedachten rade is gepleegd.'

In De Molukse zaak - Het proces van de bende van Leerdam (L.J. Veen; ¿ 29,90) beschrijven de journalisten Pauline Schilthuizen en Sandra Abbenhuis het proces dat in Dordrecht werd gevoerd tegen een Nederlander en dertien Molukkers. Ze kregen zware straffen wegens het plegen van gewapende overvallen, waarbij twee mensen werden gedood. Het vonnis bracht 'een gevoelige slag toe aan de Molukse gemeenschap in Nederland'.

Bij Conserve verscheen een nieuwe roman van de Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod (Paramaribo, 1936). Tweemaal Mariënburg heet het boek, waarin wordt verteld over een opstand van contractarbeiders uit Brits-Indië en Java op de suikerplantage Mariënburg en over Jeltje Bergen, de dochter van de boekhouder, die later als doktersvrouw naar de onderneming terugkeert en bemerkt dat de vroegere gebeurtenissen nog steeds hun tol eisen (¿ 39,95). Tegelijkertijd zag een herdruk van Albert Helmans bekende boek De stille plantage het licht (¿ 34,95).

Kosmos-Z & K bundelde vijftig artikelen die Patrick Faas in het Vervolg wijdde aan opmerkelijke kanten van de eetcultuur. Midas Dekkers schreef een voorwoord en Sieb Posthuma illustreerde De inwendige mens (¿ 29,90). Nijgh & Van Ditmar deed hetzelfde met honderd afleveringen van Johannes van Dams rubriek in Het Parool: De tafel van tien (¿ 39,90). Van de aardappel (inclusief pleidooi voor de pureeknijper) tot en met zuurkool.

Meer over