ISBN

Uitgaande van honderdvijftig data - van 'omstreeks 1100' tot 17 februari 1992 - behandelt Literatuur, een geschiedenis chronologisch 'schrijvers, werken, stromingen en genres in het Nederlandstalige deel van de wereld'....

De dichter Siegfried Sassoon behoorde tot de lichting jonge Engelse kunstenaars die hun vormende ervaringen opdeden in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. In zijn dagboeken, zijn poëzie en in zijn Memoirs of an Infantry Officer heeft hij er verslag van gedaan - en een poging ondernomen in het reine te komen met zijn afschuwelijke belevenissen. Jean Moorcroft Wilson beschrijft Sassoons geteisterde jongelingsjaren in Siegfried Sassoon: The Making of a War Poet, 1886-1918 (Duckworth; £ 25,-). Het is niet de eerste biografie van Sassoon, maar wel de eerste waarin gebruik is gemaakt van een totnogtoe onbekend deel van zijn memoires en van zijn correspondentie met Lawrence of Arabia.

Mijn Egypte is de neerslag van een serie gesprekken die Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez voerde met zijn vriend en collega-schrijver Mohamed Salmawy. Mahfoez, 'de meester', ontving Salmawy wekelijks op een vast tijdstip in zijn huis aan de Nijl. Lieve Joris, die Mahfoez in Caïro ontmoette, schreef een inleiding. (De Geus; * 25,-).

In Kinderen van de hoop (Kok; * 69,50) vertelt fotojournaliste Shirley Barenholz in woord en beeld het verhaal van de Tweede Generatie in Israël. Deze mannen en vrouwen zijn in Israël geboren als zoon of dochter van Europese joden die de holocaust hadden overleefd en na de oorlog naar de nieuwe staat Israël waren geëmigreerd. Dit fotoboek is het resultaat van een zoektocht, schrijft Shirley Barenholz in de inleiding, 'naar de invloed van het verleden van de Eerste Generatie op het tegenwoordige leven van de Tweede Generatie'.

Op de omslag van Jemen (Atlas; * 49,90) wordt de schrijver van dit boek, Tim Mackintosh-Smith, aangeduid als een 'excentrieke Engelse reiziger'. Maar hij moet ook praktisch zijn ingesteld, want hij reisde naar Jemen om daar zijn studie van het Arabisch voort te zetten. Woordenboeken alleen brachten hem niet verder. Hij wilde de mensen leren kennen, en leren begrijpen waarom Arabische woorden zoveel uiteenlopende betekenissen kunnen hebben. Mackintosh-Smith is voor altijd in Jemen gebleven.

In de Landenreeks, een gezamenlijke uitgave van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Novib en NCOS, zijn drie nieuwe deeltjes verschenen. In Sudan, Peru en Nicaragua worden mensen, politiek, economie en cultuur van de desbetreffende landen behandeld. De boekjes kosten * 19,90 per stuk.

De Surinaamse journalist Iwan Brave, die in Amsterdam opgroeide, besloot twee jaar geleden terug te keren naar zijn geboorteland. Van zijn ervaringen doet hij verslag in de zaterdagse bijlage Vervolg van de Volkskrant. In Enkele reis Paramaribo - Terug in Suriname (Bert Bakker; * 29,90) bundelde hij zijn stukken tot april dit jaar.

In de Sapientia-reeks van uitgeverij SUN in Nijmegen verschijnen kleine, verzorgd uitgegeven bundeltjes aforismen of andere kernachtige teksten van spraakmakende wijsgeren en auteurs. Van de Romeinse filosoof Seneca, die in 65 tijdens het bewind van keizer Nero zelfmoord pleegde, verscheen onder de titel De weg naar wijsheid (* 19,90) een selectie uit zijn aan het eind van zijn leven geschreven Epistulae morales, een verzameling brieven met een wijsgerige inslag.

Meer over