ISBN

Twee weken nadat What Falls Away - A Memoir van Mia Farrow in de VS stof deed opwaaien vanwege vooral de passages die de acterende adoptiekampioene wijdt aan de neurosen en misstappen van ex-echtgenoot Woody Allen, is er een Nederlandse vertaling (door Gerard Grasman): Wat geweest is - Memoires (De...

'Wat doet u met uw KCA?'

'Pardon?'

'Uw Klein Chemisch kantoor Afval. Of produceert u dat niet?'

In het verhaal 'De kleine chemie' van de Nijmeegse auteur Frans Kusters wordt een universitaire medewerker op deze licht dreigende toon aan een milieu-vriendelijk kruisverhoor onderworpen. Het is een van de vele vormen van alledaagse waanzin, die in de bundel 's Avonds op het galgenveld worden geschetst (De Bezige Bij; ¿ 29,90).

'Ieder avondmaal was een kortstondige verschrikking: er werden opmerkingen gemaakt over mijn eetgewoonten, en daarna praatte mijn moeder over politiek en woninginrichting en mijn garderobe.' Geen wonder dat die dingen je vervelen, als je je net tevoren voor die aardige meneer Klein hebt uitgekleed om je te laten omhangen met het zachtste bont. Zulke mild-erotische ervaringen bereiden de kleine Elizabeth voor op de tocht die zij te gaan heeft, het huis uit, de grote wereld in. Bij de Amerikaanse psychotherapeute Amy Bloom (1953) is zij in goede handen, blijkt uit Liefde maakt ons, na Kom tot mij de tweede roman die van Tan in het Nederlands verschijnt (Nijgh & Van Ditmar; vertaald door Paul Syrier; ¿ 34,90).

Margot en de engelen heet de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts, een verhaal over een moeder - een Belgische in Engeland: 'Cunt! Fucking Belgian cunt' -, haar minnaars, én haar dochter Margot met háár engelen. Op subtiele wijze vervlecht Hemmerechts stemmen, gevoelens en herinneringen van de mannen en vrouwen in dit boek, zodat wat zij delen en niet delen - de geheimen in hun levens - gaandeweg pijnlijk zichtbaar wordt (Atlas; ¿ 34,90).

Gerben Hellinga (60) schreef misdaadromans, toneelstukken en tv-films, maar in Wintervlinder - Een leven als mysticus, vertelt hij over zichzelf. Al jong kreeg hij oog voor paranormale verschijnselen. Hij leerde de toekomst voorspellen met behulp van de I Tjing, en ervoer mede als gevolg van het gebruik van psycho-actieve middelen 'een toenemend godsgevoel'. Hij leeft, blijkt uit dit autobiografische boek, in een 'magische werkelijkheid' en pleit ervoor deze meer ruimte te geven in onze rationele cultuur (Bert Bakker; ¿ 29,90).

'Persoonlijk vind ik sperma de meest walgelijke substantie die een mens maar kan produceren', schrijft Peter van der Ploeg in het verhaal 'Zaad' in de bundel Volle maan, waarmee Van der Ploeg - werkzaam in de psychiatrie - als schrijver debuteert in de speciale reeks die Contact in het leven heeft geroepen (¿ 36,90).

Ruim 2500 pagina's dundruk telt de paperback-turf waarin Henry Louis Gates jr. en Nellie Y. McKay een overzicht geven van de Afrikaans-Amerikaanse literatuur. Deze Norton Anthology biedt een keuze uit de orale traditie - een cd is ingesloten -, literatuur uit de tijd van de slavernij (1746-1865), de New Negro Renaissance (1865-1919), de Harlem Renaissance (1919-1940) en recente ontwikkelingen (W.W. Norton; ¿ 73,10).

De journalist Charles van der Leeuw trok de afgelopen jaren langdurig door enkele nieuwe republieken in de Kaukasus: Azerbeidzjan, Georgië en Armenië. Ze zijn nog steeds volop het toneel van bloedige conflicten, die hun wortels vaak ver in het verleden hebben. In Storm over de Kaukasus (Babylon-De Geus; ¿ 39,90) schetst hij niet alleen de historische achtergronden, maar geeft hij ook een vaak beklemmend ooggetuigenverslag.

'Het is de taak van de schrijver om te kwetsen, te verwonden, te schofferen, te schelden, te vloeken en te vernielen', schrijft Herman Brusselmans in Zul je mij altijd graag zien?, het tweede deel van een cyclus die begon met Autobiografie van iemand anders (Prometheus; ¿ 29,90).

Meer over