ISBN

Aya Zikken (1919) schreef een reisverhaal in romanvorm over de ongerepte en beboste palmeneilanden Klein Kei, Groot Kei, Tanimbar en Aru in de Arafoerazee: De tuinen van Tuan Allah (Atlas; * 39,90)....

De Maarschalk en andere verhalen heet de bundel waarmee Jeroen Thijssen zijn literaire debuut maakt. Thijssen schreef eerder Mensen en Zoo, verhalen uit de dierentuin. Hij bedenkt en maakt tv-programma's, onder andere voor de VPRO (De Bezige Bij; * 34,50).

Voor Jaap Sikkens (1934), jarenlang als sociaal-geograaf aan de Vrije Universiteit verbonden, is het lang geleden dat hij zich aan een roman waagde. In 1963 publiceerde hij Glas. Na een paar avant-gardistische theaterstukken publiceert hij nu een tweede roman: Het goede van het kwaad, gesitueerd in de Brusselse beau monde (De Arbeiderspers; * 25,-).

De Russische schrijver Konstantin Paustovskij (1892-1968) heeft zich met zijn vele malen herdrukte, zesdelige autobiografie De geschiedenis van een leven een kring van trouwe lezers verworven, die ook in zijn romans en verhalen geïnteresseerd zijn. De Arbeiderspers is doende die allemaal te vertalen. Na Afscheid van de zomer en De romantici is een derde deel verschenen: De Baai van Kara-Bogaz, waarin het op de van Paustovskij bekende wijze gaat om het temmen van de natuur ten bate van de olie-industrie (* 34,90).

Paul Witte (1967) vertelt in zijn roman Stenen wolken over een tweetal jongelui die een restaurant beginnen in de Amsterdamse Nes. Een van hen, Maarten, houdt het na verloop van tijd voor gezien, en vertrekt naar Italië, waar hij verliefd wordt op Laura (De Geus; * 39,90).

De roman Laat de storm komen van de Finse Leena Lander (1955) werd vorig jaar genomineerd voor de Europese Literatuurprijs Aristeion. In het boek gaat de journaliste Iiris op zoek naar de geheimen in het leven van haar grootmoeder Vida Harjula, die getrouwd was met een voorman van een kopermijn in het Finse dorp Olkikumpu en een verhouding had met een geoloog uit Ierland (Wereldbibliotheek; * 39,50).

Leraar leerling heet het boek van de schrijfster Justa Abbing, die op een vakschool voor communicatie een zieke leraar moet vervangen. De leerlingen zijn in opstand gekomen, en de sfeer op school wordt nog uitzonderlijker als een leerling van Justa wordt vermoord (Contact; * 34,90).

De Chinese schrijver Li Rui (1950) vertelt in de - uit het Engels vertaalde - roman Zilverstad over de ingrijpende veranderingen waaraan de bewoners van het mijnstadje Zilverstad werden onderworpen door de komst van het communisme, toen de theehuizen en draagstoelen plaatsmaakten voor werkkampen en Culturele Revolutie (Prometheus; * 34,90).

De actrice Anne Wiazemsky, kleindochter van François Mauriac en ex-echtgenote van Jean-Luc Godard, schreef een drietal boeken, voordat zij met Hymnes à l'amour in de prijzen viel. De vertaling, Liefdesliederen, verscheen bij De Arbeiderspers (* 29,90).

Leila Berg werd in 1918 in Salford bij Manchester geboren. Zij werd in Engeland een gewaardeerd schrijfster van kinderboeken, waarvan sommige in het Nederlands werden vertaald. In Flickerbook (Waaierboek in het Nederlands) beschrijft zij de eerste 21 jaar van haar leven als joods kind en opgroeiend meisje, terwijl ook in Engeland het fascisme zich aandient (Nijgh & Van Ditmar; * 39,90).

Gestuite vlucht is een verhalenbundel van Johan de Boose (1962) over mensen die het slachtoffer worden van hun eigen bevlogenheid. 'Bevlogen', noemde de Vlaamse schrijver Peter Verhelst ook al de in 1996 verschenen poëziebundel Wegen naar Insomnia van De Boose, die eerder de roman Fluweel van leegte (1994) publiceerde (De Bezige Bij; * 32,50).

Meer over