ISBN

Voordat hij de Nobelprijs voor literatuur kreeg, schreef de Portugees José Saramago (1922) de roman O Ano da Morte de Ricardo Reis....

Adelheid van Beuningen (1932) was altijd al in geschiedenis geïnteresseerd, vertelde zij kort geleden aan Vrij Nederland. 'Op een nacht werd ik wakker en wist ik zeker: dit wil ik gaan doen, de geschiedenis van Terentia, de vrouw van Cicero, schrijven.' Zij voegde de daad bij het woord. En op tijd, want Terentia, zoals haar 'roman over een klassiek huwelijk' heet, kan volgend jaar in de Boekenweek (als 'de klassieken' het thema zijn) de vruchten plukken van de extra belangstelling die er dan voor de Oudheid zal zijn (Podium;fl. 49,90).

Nationalistische stromingen in Europa (Aristos;fl. 29,90) is een vertaling van Les nationalismes européens, dat enkele jaren geleden werd geschreven door Paul Sabourin, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Parijs. Hij behandelt onder meer de veranderingen in het nationalisme in West- en Oost-Europa en de internationale organisaties, vooral de Europese Unie, die dit 'onuitroeibare nationalisme' bestrijden.

Elementaire deeltjes heet de roman van de Fransman Michel Houellebecq, die door Martin de Haan in het Nederlands werd vertaald (in het Frans: Les Particules élémentaires). Het is het verhaal van twee halfbroers die los van elkaar opgroeien. Als ze elkaar leren kennen, is de een verslaafd, de ander een moleculair bioloog die op het punt staat een nieuwe mensensoort te creëren, een visie op de toekomst die Harry Mulisch ook al uitdroeg in De compositie van de wereld. Houellebecqs boek leidde in Frankrijk, vooral in linkse kring, tot felle afwijzingen, maar het tumult droeg alleen maar bij tot het succes. In korte tijd werden driehonderdduizend exemplaren verkocht (De Arbeiderspers;fl. 45,-).

In de jaren dertig van de zeventiende eeuw waarde de tulpengekte door de Republiek der Verenigde Nederlanden. Er werden krankzinnige bedragen voor een tulpenbol betaald. Toen de rage was uitgewoed, kelderden de prijzen binnen enkele dagen. In Tulpengekte - Het verhaal van 's werelds meest begeerde bloem en de ongekende hartstocht die zij deed oplaaien (Het Spectrum;fl. 34,90) vertelt de Britse historicus Mike Dash het hele verhaal van deze windhandel.

In Als we niet geloven, wat geloven we dan? (Prometheus;fl. 24,90) gaan de Italiaanse schrijver en filosoof Umberto Eco en de Italiaanse kardinaal Carlo Maria Martini in briefvorm met elkaar in discussie over de vraag: heeft de kerk haar bestaansrecht verloren? In een tweede gedeelte geven twee filosofen, twee journalisten en twee politici hun visie. Het boek is voortgekomen uit bijdragen in het nog jonge Italiaanse tijdschrift liberal.

De zoektocht naar de ware Hitler is 'een terra incognita van dubbelzinnigheid en onzekerheid, waar legers geleerden met elkaar botsen over de spookachtige schaduwen van Hitlers verleden en de gekmakende duisterheden in zijn psyche', schrijft de Amerikaanse journalist Ron Rosenbaum in de inleiding van zijn indrukwekkende studie Waarom Hitler? - Een zoektocht naar de wortels van het kwaad (Prometheus;fl. 69,90). Daarin onderzoekt hij niet alleen de waarde van allerlei theorieën, maar voert hij ook een aantal belangrijke onderzoekers ten tonele, zoals H.R. Trevor Roper, Alan Bullock, Claude Lanzmann en Daniel Goldhagen.

Meer over