ISBN

De Utrechtse dichter Menno Wigman stelde een bloemlezing samen uit wat hij in de ondertitel De mooiste gedichten van de eeuw noemt....

Een maand geleden hield de dichter, essayist en toneelschrijver Willem Jan Otten een rede aan de Vrije Universiteit. Hij besprak er zijn in de achterliggende jaren ontkiemde religiositeit in. Zijn vertoog noemde hij 'een rede tot de ontwikkelden onder de verachters van de christelijke religie'. Onder de titel Het wonder van de losse olifanten (Van Oorschot; ¿ 17,50) is zijn beschouwing nu in een handelseditie verschenen.

De Turkse schrijver Orhan Pamuk geldt als de belangrijkste figuur in de contemporaine literatuur van zijn land. Ofschoon hij is opgevoed en opgeleid in de Europese traditie, fascineert het specifieke culturele erfgoed van zijn land hem onophoudelijk. Ook in de roman Het nieuwe leven (De Arbeiderspers; ¿ 49,90) probeert hij de typische Turkse melange van Oost en West op te roepen. De tocht van zijn hoofdfiguur, afkomstig uit Istanbul, voert langs de mediterrane kust van West-Turkije, waar traditie en vernieuwing als tektonische platen over elkaar heen schuiven.

In 1940 liet Gerard Reve zijn poëziedebuut in vijftigvoud kopiëren. Een herdruk in 1993 (vijfhonderd exemplaren, genummerd en gesigneerd) was binnen een dag uitverkocht. Uitgeverij Conserve, die onlangs de prozadebuten van Mulisch en Hermans heruitgaf, verzorgde ter gelegenheid van Reve's 76ste verjaardag, een nieuwe druk van Terugkeer, met een inleiding door Tom Rooduijn (¿ 39,95).

In 1829 leverde Rusland slag met de Turken. De dichter Alexander Poesjkin reisde vanuit Moskou het leger achterna en stelde zijn ervaringen te boek. Voor het eerst is een Nederlandse vertaling (van Monse Weijers) beschikbaar van Poesjkins reisverslag, dat verscheen bij de jonge uitgeverij Hoogland & Van Klaveren: Reis naar Erzurum (¿ 22,50).

De Hongaarse schrijver György Konrád heeft tijdens de oorlog om Kosovo verschillende essays geschreven waarin hij de luchtaanvallen van de NAVO veroordeelt en het Westen bekritiseert. 'De bom (. . .) is bedoeld voor een oorlog tussen staten en niet voor het redden van mensen', schrijft hij. Een vertaling van zijn essaydagboek is verschenen bij Van Gennep, De oorlog in Joegoslavië - En wat er na kan komen (¿ 19,90). Bij dezelfde uitgever verscheen tevens Drie rouwzangen voor Kosovo (¿ 24,90), waarin de Albanese auteur Ismail Kadare schrijft over de bloedige slag op het Merelveld van 1389, die ook nu nog in het wrede conflict tussen Serviërs en Kosovaarse Albanezen zo'n grote rol speelt.

Democratisering van de schoonheid - Twee eeuwen scholing in de kunsten is de titel van een lijvige studie waarin Jozef Vos, werkzaam bij het onderzoekinstituut voor geschiedenis en cultuur van de Universiteit Utrecht, een overzicht geeft van de wijze waarop de kunstzinnige vorming op een breed terrein de afgelopen twee eeuwen in Nederland is aangepakt (SUN; ¿ 49,50). Het grootste deel van zijn studie behandelt de woelige naoorlogse periode, toen de democratisering van de kunsteducatie op velerlei terreinen vorm kreeg.

In Stalin, de Russen en hun oorlog 1941-1945 (Jan Mets; ¿ 49,90) van de slavist Marius Broekmeyer gaat het over de oorlog tegen nazi-Duitsland, maar ook, aldus de inleiding, over die 'van het regime tegen de eigen bevolking (en omgekeerd)'. Broekmeyer baseert zich op artikelen en boeken van getuigen.

Meer over