ISBN

Negen van de tien verhalen in de bundel Middernachtblues van Hanif Kureishi gaan over echtscheidingen en het verwerken ervan, over buitenechtelijke relaties, een nieuwe toekomst en het breken met het verleden....

De Zuid-Afrikaanse Barbara Trapido (Kaapstad, 1941) ging in de jaren zestig naar Engeland. Ze begon te schrijven en debuteerde met Brother of the More Famous Jack, waarvoor ze de Whitbread-prijs kreeg. In De jongleurs (De Geus; fl 49,90) beziet ze, net als in haar andere boeken, het liefdesleven van de intellectuele bovenlaag.

Ibrahim Selman (Dhook, 1952) kwam in 1981 van Irak naar Nederland. In zijn eerste, semi-autobiografische roman En de zee spleet in tweeën registreert hij 'de harde, absurde en soms ook komische werkelijkheid van een vluchteling' (In de Knipscheer; fl 35,-).

Victor Schiferli (Haarlem, 1967) debuteert als dichter met de bundel Aan een open raam (De Arbeiderspers; fl 29,90). Van J. Eijkelboom is er, eveneens bij De Arbeiderspers (fl 29,95), de bundel Het arsenaal en Paul Claes publiceert de tweetalige bundel Glans Feux bij De Bezige Bij (fl 34,90).

Feeks heet een nieuwe verhalenbundel van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Riana Scheepers. Van haar werden eerder Dulle Griet, Onbevlekte Ontvangenis en De heidendochters in het Nederlands gepubliceerd. In haar werk vertelt Scheepers over mensen in Zuid-Afrika, zonder in treurnis te vervallen, maar met een scherp oog voor de dilemma's waarvoor zij staan (Querido; fl 29,90).

Alejo Carpentier (1904-1980), op Cuba geboren als zoon van een Franse architect en een Russische moeder, wordt beschouwd als de initiator van het 'magisch realisme' in de literatuur van Latijns-Amerika. Tijdoorlog (In de Knipscheer; fl 39,50) is een door de schrijver zelf samengestelde verhalenbundel met 'de tijd' als onderwerp. Het boek verscheen oorspronkelijk in 1958 onder de titel Guerra del tiempo - Tres relatos y una novela.

Een man en een vrouw ontmoeten elkaar in Miss Wyoming van Douglas Coupland. Zij deed ooit mee aan miss-verkiezingen voor kinderen, hij is een filmproducent met een woest leven. Beiden zijn zij er, op zoek naar de ware liefde, aan toe hun leven drastisch te veranderen (Meulenhoff; fl 42,95).

Hans Sahar deed in 1995 van zich spreken met Hoezo bloedmooi, het eerste boek waarin hij schreef over Marokkaanse jongeren in Nederland. Daarna volgde Zoveel liefde. In De heimweekaravaan, een verhalenbundel, gaat het opnieuw over het leven tussen twee culturen, de Marokkaanse en de Nederlandse (De Arbeiderspers; fl 25,-).

In de reeks Verloren Verleden, die in handzaam formaat informatie geeft over gedenkwaardige momenten en personen uit de vaderlandse geschiedenis, zijn twee nieuwe deeltjes verschenen: Goejanverwellesluis - De strijd tussen patriotten en prinsgezinden, 1780-1787 door Arie Wilschut en 1600: Slag bij Nieuwpoort door Leen Dorsman (Verloren; fl 19,90 per deel).

Willebrord Nieuwenhuis, redacteur van NRC Handelsblad, heeft tussen 1965 en 1975 verschillende keren Vietnam bezocht om daar voor radio en tv de oorlog te verslaan. Eind jaren negentig keerde hij terug naar het Aziatische land. Zijn ervaringen van toen en nu heeft hij vastgelegd in Vietnam - De nooit verdwenen oorlog (Balans; fl 29,50).

Meer over