ISBN

In Vijf morele dilemma's (Bert Bakker; * 29,90) staan vijf essays van de Italiaanse auteur Umberto Eco die hun oorsprong vonden in lezingen of artikelen die hij bij verschillende gelegenheden produceerde....

Het werk van de Franse schrijver Guy de Maupassant (1850-1893) is volop terug in de belangstelling. In Nederland heeft W.F. Hermans op zijn manier bijgedragen aan de herwaardering van deze 'ontspannen Flaubert'. In de reeks Verzamelde Werken van Maupassant die bij Veen verschijnt, is na deel 1 (Op een lenteavond - Alle verhalen 1875-1881) het tweede deel verschenen: Het varken Morin - Alle verhalen 1881-1882 (* 44,90).

VPRO-hoofdredacteur Hans Maarten van den Brink (1956), die in 1993 als romancier debuteerde met De vooruitgang, schrijft in de novelle Over het water over twee jongens in Amsterdam aan het eind van de jaren dertig (Meulenhoff; * 27,90).

Crébillon fils (Claude-Prosper Jolyot Crébillon; 1707-1777) maakte in 1736 naam met een ontwikkelingsroman, Les égarements du coeur et de l'esprit. Twee jaar eerder belandde hij in de cel vanwege het te libertijnse L'écumoire ou Tanzaï et Néadarné. In 1742 moet hij Parijs verlaten, als Le Sopha aanstootgevend wordt geacht. Van Oorschot liet Les égarements vertalen voor de Franse Klassieke Bibliotheek: Doolhof der liefde (* 39,90).

'Een kroniek van vroeg falen', luidt de ondertitel van het boek dat de Amerikaanse schrijver Paul Auster wijdde aan de tijd, toen hij - 16, 17 jaar oud - ervan droomde schrijver te worden. Van de hand in de tand werd vertaald voor de reeks Privé-Domein van De Arbeiderspers (* 29,90).

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de staat Israël verschijnt een aantal boeken. In De geur van melk en honing (Bruna; * 29,95) van de journalist Ben Wicks gaat het om de wording van Israël. Het boek bevat persoonlijke getuigenissen van de eerste immigranten. Israël contra Zion (Mets; * 45,-) van de journalist Salomon Bouman, correspondent in Tel Aviv sedert 1966, beschrijft de geschiedenis vanaf de Zesdaagse Oorlog. Dit boek 'is een poging om de geschiedenis van Israël begrijpelijk te maken aan de hand van - enigszins bewerkte - artikelen die gedurende mijn dertigjarig correspondentschap verschenen in de NRC, NRC Handelsblad en De Standaard'.

Evelien Groenink, die reportages maakte over Zuid-Afrika voor onder meer de Volkskrant, beschrijft in Wonderland - De toekomst van Zuid-Afrika (Atlas; * 49,90) het einde van de apartheid en het begin van het nieuwe, democratische Zuid-Afrika van Nelson Mandela.

In de reeks De Rode Rand van Van Gennep zijn vier nieuwe titels verschenen: Het eerste boek - Het boek Genesis opnieuw gelezen en uitgelegd door Alex van Heusden en Huub Oosterhuis (* 29,90), de bundel Bootje in de storm - Het gezin in debat onder redactie van Anja Meulenbelt en Anne-Marie Brinkman (* 29,90), de bundel De rijke kant van Nederland - Armoede staat zelden op zichzelf onder redactie van Maarten Baltussen en Johan van Workum (* 39,90), en De wereld in therapie - Intieme processen en politieke structuren door een groep auteurs (* 29,90).

In Oase Farafra (Contact; * 29,90) vertelt Arita Baaijens over ontwikkelingen in het Egyptische dorp Farafra. De oase was een dorp van niks, totdat diep onder de grond een grote hoeveelheid water werd ontdekt. Toen overspoelde de moderne tijd Farafra en veranderde het leven van de dorpelingen totaal.

Bartho Kriek (1950) vertaalde boeken van Julian Barnes, Philip Roth, Kazuro Ishiguro en anderen. Het ijzeren heden is zijn eerste roman. Daarin vertelt hij over Albert Vijfhuizen, die zijn draai in het leven maar niet kan vinden (Atlas; * 36,90).

Meer over