ISBN

Fictie..

Jonge SS’er Armin ontfermt zich over de verpleegster Irma Waskowsky, die een kind heeft dat ook Armin gaat heten, net als de roman: Armin dus, van de debutant Gustaaf Peek (Contact; euro 17,90). Aan het rijtje leuk bedoelde titels van verhalenbundels (Tweede druk, De verhalenbundel) voegt Nol van Dijk de zijne toe: Ander verhaal en andere verhalen (Veen; euro 17,90).

Veel lof was er in 2004 voor de bundel Wolken boven E. van de Russische dichter Boris Ryzji, die zich in 2001 verhing, 26 jaar oud. Uit zijn nalatenschap komt het Rotterdams dagboek (Hoogland & Van Klaveren; euro 14,90), dat werd vertaald door Aai Prins.

‘Ik zei hem dat we hondje gingen spelen’, en andere ludieke voorstellen in Zeven nachten van Alina Reyes, vertaald door Jean Schalekamp (De Arbeiderspers; euro 12,50).

Een buitengewoon liefdesverhaal uit het hedendaagse Colombia, vonden grootheden als Saramago en Márquez van de roman Delirium (Sijthoff; euro 18,95) van Laura Restrepo, vertaald door Adri Boon en Mia Buursma.

Geestige historische avonturenroman over de Belgische prinses Louise en haar ambitieuze minnaar Géza Mattachich, spelend in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog: In naam der liefde (Atlas; euro 22,50) van Dan Jacobson, vertaald door Ella Aertsen.

Twee dichters, één bundel: En dat? Oneindig van Arjen Duinker en de Franse oud-balletdanseres Karine Martel (Querido; euro 18,95).

‘Zesduizend zeemijlen vanhier ligt een stukje land in zee en als het niet verzwolgen is (wat ik niet denk) dan ligt het er nog’: zo begint Halve muiterij (Rap; euro 16,50), verhalen van Joop Waasdorp (1917-1988).

Non-Fictie

Marius Broekmeyer hield zich een leven lang bezig met Oost-Europa. In zijn vorige boek Stalin, de Russen en de oorlog (1999) was hij nog van mening dat Stalin in 1941 niet van plan was zelf een oorlog tegen Hitler te ontketenen. Nu denkt hij, in Bedrogen bedriegers – Stalin contra Hitler van wel (Mets & Schilt; euro 25,-).

God blijft maar hot, in allerlei varianten. Taede A. Smedes, godsdienstfilosoof en theoloog, zocht het in God en de menselijke maat – Gods handelen en het natuurwetenschappelijk wereldbeeld (Meinema; euro 19,50). Kunsthistorica Marty Bax schreef met Het web der schepping een baksteen waarin juist de 19de-eeuwse secularisatie in Nederland aan bod komt aan de hand van theosofie en kunst (SUN; euro 39,50).

De zomer dendert aan en de kast met nieuw verschenen boeken raakt vlot leger. Voor de mooiweerdenker resteert Met Kant aan het strand – Diepgravende filosofische verhalen voor de vakantie, onder redactie van Coen Simon (Prometheus; euro 19,95). Bescheiden maar fascinerend is Het oudste weerboekje van Nederland waarin weerkundige Nicolaas Cruquius in het begin van de 18de eeuw lijsten aanlegde van luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en wind. Met een inleiding van Harry Geurts van het KNMI (Van Wijnen; euro 35,-).

Anita van Ommeren en Ageeth Scherphuis gingen terug naar de Amsterdamse vrouwenkliniek waarover ze in 1983 in Vrij Nederland schreven. De vrouwenkliniek – Een kwarteeuw gynaecologie in Amsterdam (VN/Balans; euro 15,-). Historicus Frank van Vree publiceert eindelijk zijn oratie: De wereld als theater – Journalistiek als culturele praktijk (Amsterdam University Press; euro 8,-) .

Meer over