ISBN

Een breuk in april is een van de mooiste boeken van de Albanese schrijver Ismail Kadare. Dit verhaal over de bloedwraak in het Albanese hoogland werd - voor de vierde maal - herdrukt door Van Gennep, dat ter gelegenheid van het bezoek van de auteur aan Nederland meteen maar een...

Op de tv mocht Clifford C. Cremer al het een en ander over zijn boek Bomberjack (Aspekt; fl 39,90) vertellen, maar belangrijker was toch dat hij een zoon is van Jan Cremer (van Ik Jan Cremer, de onverbiddelijke bestseller). Clifford wordt beroepsmarinier, neemt als sluipschutter aan de oorlog in Bosnië deel, en leert rondzwervend over de aardkloot overal het meedogenloze, wrede leven van nabij kennen.

Gloed, zoals de Nederlandse titel luidt, is een prachtig boek van de Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989). Het verscheen oorspronkelijk in 1942. In 1998 haalde de Italiaanse uitgeverij Adelphi het onder het stof vandaan en verkocht er tweehonderdduizend exemplaren van. Duitsland volgde en ook daar werd de roman een groot succes. In Gloed (Wereldbibliotheek; fl 29,90) vertelt Márai over twee oude vrienden, die elkaar na vele jaren opnieuw ontmoeten. Geleidelijk wordt subtiel het verraad van een van de twee onthuld.

Hella S. Haasse heeft een nieuw boek aan haar indrukwekkende oeuvre toegevoegd: Fenrir - Een lang weekend in de Ardennen. Het is een eigentijds verhaal, dat zich afspeelt in de duistere bossen van een landgoed in de Ardennen. Daar wordt de pianiste Edith Waldschade door een vreemde onbekende bezocht, die zegt dat hij haar halfbroer is (Querido; fl 29,90).

Maria Barnas (1973) debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs, die goed werd ontvangen. Drie jaar later is er een tweede roman, De baadster (De Arbeiderspers; fl 29,90), waarin het gaat over de liefde tussen Em en Oscar.

Marjolijn Drenth von Februar, bekend als de schrijfster M. Februari, promoveerde op 29 maart tot doctor in de filosofie op een proefschrift dat zowel een 'literaire' als een 'filosofische' kant heeft. De dissertatie is als handelseditie onder de titel Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek bij Querido verschenen (fl 65,-).

Augusto Roa Bastos (Asunción, 1917) was een van de grote schrijvers van de Latijns-Amerikaanse boom in de jaren zeventig. Bij In de Knipscheer verscheen een vertaling van zijn roman Contravida uit 1995 onder de titel Terugtocht (fl 49,50). In dit boek vertelt de Paraguyaanse schrijver over een ontvluchte gevangene die zich in de trein zijn jeugd begint te herinneren.

Pigafetta (fl 34,90) is de eerste roman van de Duitse schrijfster Felicitas Hoppe. Ze vertelt daarin over de tocht van een vrachtschip om de wereld. Hoppe vestigde de aandacht op zich met haar debuut, de verhalenbundel Kappers in het gras, die net als deze roman in vertaling bij Querido verscheen.

Na twintig jaar heeft Vassallucci een nieuwe vertaling laten maken van A Confederacy of Dunces (Een samenzwering van idioten; fl 49,90), het magistrale boek van de Amerikaanse schrijver John Kennedy Toole (1937-1969), die een einde aan zijn leven maakte, omdat niemand zijn boek wilde uitgeven. Toen dat - door tussenkomst van de bekende Amerikaanse auteur Walker Percy - ten slotte toch gebeurde, werd het boek wereldwijd een bestseller.

Meer over