ISBN

Fictie..

In het gedicht 'Krek' van Co Woudsma komen koeien, schapen,biggetjes en een weiland ter sprake, en dan ineens de zin: 'Eenboer kijkt van zijn beeldscherm op.' Te vinden in zijn tweedebundel Geluksinstructies (De Bezige Bij; euro 16,50).

Wie schreef 'Partir, c'est mourir un peu'? Het antwoord(Edmond Haraucourt) staat in A Thing of Beauty, de bekendstegedichten uit de wereldliteratuur, verzameld door Menno Wigmanen Rob Schouten (Bert Bakker;euro 15,-).

Een jonge vrouw verkent het nachtleven van Havanna, in Honderdflessen op een muur (Meulenhoff; euro 24,50), de door Fred deVries vertaalde roman uit 2002 van de jonge Ena Lucía Portelauit Havanna.

Vier nieuwe 'romantische realisten', gepresenteerd dooruitgeverij Douane (euro 10,-): Vier Rotterdamse Wintervertellingenvan Ernest van der Kwast, Sanneke van Hassel, Laurens AbbinkSpaink en Cyriel van Rossum.

Non-Fictie

Hoogleraar oude geschiedenis Fik Meijer beschrijft de opkomsten ondergang van het Romeinse Rijk in Macht zonder grenzen - Romeen zijn imperium (Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro 19,95).Emeritus-hoogleraar C.J. Lammers, bij sociologen bekend van deinleiding van Van Doorn & Lammers, verdiepte zich in hetregelsysteem van bezettingen vroeger en nu: Vreemde overheersing- Bezetten en bezetting in sociologisch perspectief (Bert Bakkereuro 22,50). Een dikke dissertatie van de 'medioneerlandica'Nolanda Klunder is Lucidarius - De MiddelnederlandseLucidarius-teksten en hun relatie tot de Europese traditie(Prometheus; euro 35,-).

Geen luisterboeken, maar leesboeken met bijgevoegde cd of dvddienen zich stapelsgewijs aan in de weken voor kerst. Jos van derZanden reconstrueerde de avonturen van de 9-jarige Mozart in delage landen. Op de bijgevoegde cd de muziek die het jeugdigegenie in Nederland componeerde (Pimento; euro 17,90). Meer klanken in Muziek in mijn leven, schrijvers over hun inspiratie dankzijde violist Yehudi Menuhin, Johann Sebastian Bach of de sopraanCecilia Bartoli. Met een ouverture van hoboïst Han de Vries.(Prometheus; euro 16,95).

Henk Hofstede van de Nits maakte met Marc Hendrickx LeonardCohen - Yesterday's Tomorrow, een boekje over hun idool, metbijgevoegd de 'exclusieve' herinterpretatie van favoriete nummers(Books+; euro 24,95). Op een 'unieke' dvd is 'een stukje vakantie'te zien van de jonge Boudewijn Büch uit 1965, toen hij noggelukkig was. Jeugdvriend Paul Westgeest, samen met Frans Mouwsde schrijver van het boekje Boudewijk Büch - Markanteherinneringen aan Ootmarsum, staat ook op de unieke dvd (Aspekt;euro 12,95).

Uro-androloog Bo Coolsaet schreef De magie van demoederschoot, waarin vragen worden opgeworpen als: bestaan nieuwemoeders, wordt een vrouw meer moeder als ze moeder wordt, en zijnalle vrouwen evenveel moeder? (Mets & Schilt; euro 19,50.)

Meer over