ISBN

De verhandeling Sein und Zeit van de Duitse filosoof Martin Heidegger verscheen voor het eerst in 1927 als deel van het Jahrbuch für Philosophie und phänomenologische Forschung, dat onder redactie van Edmund Husserl stond....

In de reeks Werken van Godfried Bomans (1913-1971) is deel vijf uitgekomen. Opnieuw een dik boek. De bezorgers, Annemarie Feilzer en Peter van Zonneveld, hebben daarin de stukken verzameld die Bomans schreef voor Elseviers Weekblad en Elseviers Magazine. Het contact met Elsevier ontstond door toedoen van H.A. Lunshof, de latere hoofdredacteur van dit weekblad, met wie Bomans in 1943 bevriend raakte (De Boekerij; * 99,-).

Van Laurens Vancrevel, pseudoniem van Laurens van Krevelen, directielid van de boekendivisie Meulenhoff & Co van PCM, verscheen de poëziebundel Gezicht en verdwijning, gevolgd door Het onneembare. Het is een uitgave van Herik, waarin als gebruikelijk woord en beeld met elkaar worden gecombineerd (in dit geval etsen van Jörg Remé). Andere nieuwe Herik-publicaties zijn: Tequila sunrise van Gerrit Komrij, met tekeningen van Hans Giesen, en Landschap van Judith Herzberg, met tekeningen van Jan Joris Lamers, die ook de (mooie) vormgeving verzorgde. Alle bundels kosten * 27,90.

In Wraak der wijsheid - Het verlangen van Suriname (De Bezige Bij; * 22,50) analyseert Theo Para 'de politiek-morele ontwikkeling in Suriname vanaf de staatsgreep van 25 februari 1980 tot heden'. Para, tegenwoordig arts op Aruba en columnist van de Weekkrant Suriname, gaat in op de schending van de mensenrechten in Suriname en op de vraag: 'Wat te doen na Bouterse?'

De Belgische politicus Willy Claes heeft na zijn aftreden als secretaris-generaal van de NAVO in 1995 - hij werd ervan beschuldig betrokken te zijn geweest bij een smeergeldaffaire rond de aankoop van Italiaanse helikopters voor het Belgische leger in 1988 - een boek geschreven waarin hij alle grote problemen en ontwikkelingen in de wereld behandelt. In Onze planeet, één wereld - Boodschappen voor de 21ste eeuw (Icarus; * 44,90) schrijft hij onder meer over Oost-Europa, Latijns Amerika, Azië en de milieuproblematiek.

Ziek van liefde heet de vertaling van Ian McEwans geprezen boek Enduring Love. Hij vertelt daarin over Joe Rose, die na een ongeluk met een luchtballon in contact komt met Jed Parry. Het is het begin van een reeks angstige gebeurtenissen, die het leven van Rose en zijn vrouw Clarissa ontwricht en van een obsessioneel verliefd mens een levensgevaarlijke stalker maakt (De Harmonie; * 37,50).

Op 23 november 1997 hield Harry Mulisch in München een toespraak over 'het eigen land'. Hij noemde die lezing Het zevende land en vertelde het publiek al meteen in het begin: 'In mijn aderen stroomt even weinig autochtoon nederlands bloed als in die van het nederlandse staatshoofd.' De voordracht maakte deel uit van de reeks Reden über das eigene Land, waaraan onder meer ook Peter Sloterdijk, Shimon Peres, Michail Gorbatsjov en Carlos Fuentes meededen. De tekst werd gepubliceerd door De Bezige Bij (* 22,50).

Meer over