ISBN

In de Deltareeks worden boeken gepubliceerd die tot de hoogtepunten in de Nederlandse literatuurgeschiedenis behoren. Er is jaren gepraat over zo'n Pantheon der Nederlandse Klassieken en lang zag het ernaar uit dat zulk een equivalent van de Franse Bibliothèque de la Pléiade ten eeuwigen dage een droom zou blijven, maar...

De filmer, universitair docent, essayist, vertaler en voormalig onderdirecteur van het Filmmuseum Eric de Kuyper (Brussel, 1942) debuteerde in 1988 als schrijver met Aan zee, het eerste deel van zijn omvangrijke autobiografie. Sindsdien hoeven lezers nooit lang te wachten op een nieuw boek van De Kuyper. Het meeste recente is getiteld Kinders ('Over kinderen en hun badwater'). Onverwacht wordt De Kuyper belast met de dagelijkse zorg voor de kleine Olivia en haar broertje Victor en moet hij - net als de kinderloze oom in Little Lord Fauntleroy van Frances Hodgson Burnett - de rol van vader op zich nemen (Sun; * 24,50).

Na Een plaats in Afrika van Olive Schreiner publiceert Podium een tweede klassiek boek uit de Zuid-Afrikaanse literatuur: Mhudi van Sol T. Plaatje (1875-1932). Het boek, waarin het leven van de vrouw Mhudi wordt beschreven, was in 1930 de eerste Engelstalige roman van een zwarte Zuid-Afrikaanse schrijver (* 35,-).

Als Margot Harrington, een 29-jarige boekconservator, in 1966 naar het door modder overspoelde Florence reist om mee te helpen beschadigde boeken te restaureren, vindt zij in een bibliotheek het zestiende-eeuwse erotische manuscript De zestien lusten van Pietro Arentino. De Amerikaan Robert Hellenga (Galesburg, Illinois) nam dit gegeven als uitgangspunt voor de roman waarmee hij debuteerde en die eveneens de titel De zestien lusten kreeg (Vassallucci; * 39,90).

Yasmine Allas, dochter van een generaal in Mogadishu (Somalië), vluchtte toen zij veertien was naar Saudi-Arabië, omdat zij geen actrice mocht worden, wat in haar cultuur als prostitutie wordt gezien. In 1987 kwam ze naar Nederland, waar ze ging werken voor De Trust van Theu Boermans. Idil, een meisje is haar debuut als schrijfster (De Geus; * 34,90).

De uit Turkije afkomstige Halil Gür (1951), die in 1974 naar Nederland kwam, debuteerde in 1984 met de verhalenbundel Gekke Mustafa en andere verhalen, waarvoor hij de E. du Perronprijs kreeg. Gevecht met spiegels is zijn tweede bundel poëzie (De Papieren Tijger; * 29,50). Double Talk Too is een bloemlezing van rap-poëzie, die door Emerald Beryl werd gemaakt en waarvoor Gerrit Komrij de inleiding schreef (De Arbeiderspers; * 20,-). Menno Wigman koos (en vertaalde) Franse prozagedichten uit het fin-de-siècle, van onder anderen Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé, Arthur Rimbaud en Pierre Loués, voor de bundel Wees altijd dronken!, die verscheen bij uitgeverij Voetnoot (* 34,50).

Oosterse Arcadiën (Atlas; * 49,90) is een bundel met essays van de Engelse schrijver Ian Buruma, die voornamelijk gaan over Azië. Buruma schrijft over het India van Naipaul, het Pakistan van Bhutto, Hongkong en Japan, maar ook over de relatie van de schrijver Louis Couperus tot Nederlands-Indië.

Meer over