ISBN

Sybren Polet schreef een omvangrijke roman, De hoge hoed der historie, waarin volgens zijn uitgever 'alle thema's en lijnen uit zijn omvangrijke oeuvre bijeenkomen'....

Ad ten Bosch, voormalig boekverkoper en uitgever, leerde in zijn winkel te Zutphen de dichteres Ida Gerhardt kennen. Er ontstond een band, die werd verdiept door de brieven die ze elkaar schreven. In Gebroken lied - Een vriendschap met Ida Gerhardt wordt deze correspondentie voor geïnteresseerden in het werk van Gerhardt toegankelijk (Athenaeum-Polak & Van Gennep; ¿ 37,50).

Schrijver, journalist, beeldend kunstenaar, acteur en violist Armando kreeg voor zijn zeventigste verjaardag het boek Een boom (De Prom; ¿ 29,90) cadeau. Het werd geschreven door J. Heymans, die de kunstenaar in zijn veelzijdigheid portretteert. Foto's van Herman Nijhof en Fons de Brasser tonen Armando aan het werk.

In de ochtend van het leven was het laatste boek van Theo Thijssen. Het is het pièce de résistance van het vierde deel van Thijssens Verzameld werk, dat door Thomas Rap en Athenaeum-Polak & Van Gennep gezamenlijk wordt gepubliceerd. Net als het onvergetelijke Kees de jongen geeft In de ochtend van het leven een beeld van Thijssens jongensjaren in het vooroorlogse Amsterdam (¿ 51,50).

Ein springender Brunnen, Martin Walsers autobiografische roman over de ervaringen van een (Duitse) jongen in de Tweede Wereldoorlog, veroorzaakte bij verschijning in 1998 (en nog lang daarna) opschudding in de Bondsrepubliek. Hoewel het een prachtig boek is, wilden sommige Nederlandse uitgevers er niet aan, omdat het zo typisch Duits is. De Geus in Breda heeft zich er niet door laten weerhouden en brengt Ein springender Brunnen onder de titel Een springende bron in Nederland uit (¿ 49,90).

Toen de Poolse schrijfster Wislawa Szymborska in 1998 de Nobelprijs voor literatuur kreeg, had in Nederland misschien alleen haar vertaler Gerard Rasch van haar gehoord. Niettemin was een uitgave van haar poëzie kort daarna een groot succes. Daarop voortbordurend brengt Meulenhoff nu een vertaling van de gedichten die Szymborska vanaf 1957 heeft gepubliceerd: Einde en begin - Gedichten 1957-1997 (¿ 29,90).

Op maandag 30 november 1998 begon met een 'maaltijd van broederschap' in de Haagse Agneskerk een hongerstaking waaraan 132 illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders deelnamen. Zij golden als zogenoemde 'witte' illegalen (buitenlanders die al vele jaren illegaal in Nederland wonen en werken) en wilden op die manier, onder de bescherming van pastoor Bosco Beijk, demonstreren tegen het uitzettingsbeleid van staatssecretaris Cohen. In De valstrik van de hoop - Witte illegalen in hongerstaking (Van Gennep; ¿ 34,90) doet journalist Hans Krikke, soms op bewogen wijze, verslag van de actie, die tot 17 december zou duren.

In 1993 signaleerde een Canadese computerdeskundige in een alarmerend artikel onder de kop 'Doomsday 2000' voor het eerst het millenniumprobleem. Nu wacht iedereen in spanning af wat er gaat gebeuren. In De eerste crash van 2000 (Contact; ¿ 24,90) neemt wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn het hele probleem minutieus onder de loep. 'Het zal wel loslopen; dat dacht ik eerst ook. Tot ik me voor dit boek in de zaak ging verdiepen.'

Meer over