ISBN

In Naakte slaapster vertelt de Latijns-Amerikaanse schrijfster Sigrid Nunez, van wie eerder Een veertje op Gods ademtocht verscheen, over de onzekere Nona, die haar gelukkige huwelijk in de waagschaal stelt door in Amerika een man op te zoeken om wie ze nauwelijks geeft (Anthos; ¿ 34,50)....

In de herfst van 1991 ging de Amerikaane filmcriticus David Denby, inmiddels achter in de veertig, terug naar de collegebanken van Columbia University om samen met 18-jarige studenten Homeros, Plato, Sophokles, Augustinus, Kant, Hegel, Marx, Virginia Woolf en andere 'klassieken' te lezen. Over zijn bevindingen schreef hij in The New Yorker. Vervolgens maakte hij er een boek van, dat vertaald is onder de titel Terug naar de klassieken - Een hernieuwde kennismaking met de belangrijkste boeken van de westerse cultuur (Forum; ¿ 49,90).

In dienst van Leviathan - Ernst Jünger - tijd en werk 1895-1932 (Aspekt; ¿ 42,90) is het eerste deel van een biografie geschreven door Jan Ipema. In de beschreven periode vecht de Duitse schrijver Ernst Jünger, thans 102 jaar oud, in de Eerste Wereldoorlog tegen Frankrijk - zijn oorlogservaringen hebben grote invloed op zijn werk. Hij schaart zich vervolgens in politieke artikelen aan de zijde van radicale, conservatieve nationalisten, die zich fel keren tegen de eind 1918 gestichte democratische republiek van Weimar. Of zij hebben bijgedragen aan Hitlers machtsovername in 1933, is volgens Ipema 'een vraag die nog steeds onbeantwoord moet blijven'.

Het Parijse Louvre opende onlangs zijn geheel vernieuwde en aanzienlijk uitgebreide afdeling met Egyptische oudheden. Vanaf Napoleons militaire avonturen aan de boorden van de Nijl hebben de Fransen een passie voor Egypte gehad, een passie die werd gevoed door de talrijke en vaak ook kolossale objecten die Napoleon uit Egypte mee terug had genomen. Robert Solé, een Egyptenaar met een bijzondere interesse voor Frankrijk, beschrijft die hartstochtelijke belangstelling in LéEgypte, passion française (Editions du Seuil, import Nilsson & Lamm; ¿ 59,75).

Saint-Simon was de grootste kletskous van het ancien régime; zijn memoires beslaan vele delen en vormen een belangrijke bron voor de kennis van het hofleven onder Lodewijk XIV. Emmanuel Le Roy Ladurie is die memoires nog eens door gaan lezen om er op zijn eigen wijze, bekend van onder meer Montaillou, eigentijdse geschiedschrijving mee te bedrijven, even analytisch als rijk aan verbeeldingskracht. In Saint-Simon, où système de la Cour bericht hij ervan (Fayard, import Nilsson & Lamm; ¿ 65,60).

In Tegen het vergeten (Aspekt; ¿ 34,90) brengt Bart Tromp - in een aangepaste vorm - een groot aantal artikelen bijeen die hij de afgelopen twintig jaar in verschillende kranten en tijdschriften schreef; de meeste maakten deel uit van zijn rubriek 'Obiter dicta' in Maatstaf. De stukken bestrijken een breed terrein: van Machiavelli tot Willem Drees, van Jacques de Kadt tot het bestaansrecht van intellectuelen, en van het Holland Festival tot de politiek contra W.F. Hermans.

Als voorproefje op de eens invallende winter verzamelde Henk Raaff in Onder nul - Alles over schaatsen (Contact; ¿ 17,90) een bont aantal wetenswaardigheden over het ijsvertier, aangevuld met praktische informatie over toertochten en kunstijsbanen.

Wie een bepaald document over de vroegere CPN (Communistische Partij Nederland) zoekt, kan voortaan De communistische erfenis - Bibliografie en bronnen betreffende de CPN (Stichting beheer IISG/DNPP; ¿ 34,50) raadplegen. Het boek bevat een inventarisatie van onder meer stukken uit het archief van de Komintern, archieven in het IISG in Amsterdam, de Centrale Inlichtingendienst, het RIOD, en beeld- en geluidmateriaal.

Meer over