Nieuwsonline live-muziek

Is het gestreamde concert een blijvertje?

Vanuit de woon- of slaapkamer een concert bijwonen? Het kan met streamingkanaal Twitch.

Robert van Gijssel
Black Coffee streamt zijn set op Twitch. Beeld Twitch
Black Coffee streamt zijn set op Twitch.Beeld Twitch

Het concertcircuit mag zo dood zijn als een pier, online vertoont de live-muziek gelukkig nog enige tekenen van leven. Alleen afgelopen maandag al speelden zowel James Blake als Erykah Badu en Christine and the Queens intieme liveshows, meestal vanuit de woon- of slaapkamer.

Het streamingkanaal Twitch, dat al jaren vooral games uitzendt, probeert zich ook langzaam maar zeker te ontwikkelen tot concertkanaal. De website Bandsintown is een eigen kanaal begonnen op Twitch, waar in plaats van toerende bands bij iedereen in de buurt nu streamende shows van artiesten worden aangekondigd en uitgezonden. Bands kunnen zich aanmelden, en ervoor zorgen dat fans die hen volgen via bijvoorbeeld de Bandsintown-app een notificatie krijgen als er een optreden wordt gegeven - uiteraard zonder publiek.

Afgelopen vrijdag werd op Twitch een eerste optreden gestreamd van de Zuid-Afrikaanse dj en producer Black Coffee. Dat werd door ruim 80 duizend mensen bekeken. Vrijdag is Bandsintown van plan een live-marathon uit te zenden met maar liefst twintig bands, van wie de namen nog niet bekend zijn gemaakt. Uiteraard is het mogelijk om via Twitch kleine (of grote) donaties te doen aan de optredende artiesten.

Meer over