luisterboeken

Is het geen tijd voor een luisterboekenpodcast?

Luisterboeken en podcasts gaan goed samen. Steeds beter zelfs. Zit daar muziek in?

Hugo Blom

Onlangs las ik ergens, misschien zelfs in deze krant, dat aandacht in een dagblad meer doet voor de verkoop van een boek dan aandacht op televisie. Dat komt dan goed uit, want op de televisie is nog geen programma over luisterboeken. Anderzijds leent deze rubriek zich bij uitstek voor een podcast. Ik zal Gijs Groenteman eens bellen. Eerst even terug naar die aandacht in de krant, want digitale lezers van deze rubriek zijn gewend dat besproken titels rechtstreeks linken naar een verkooppunt.

Die verdeel ik over het algemeen zo eerlijk mogelijk over de beschikbare aanbieders, al zijn dat er meer dan ik per editie kwijt kan. En er is vorige maand weer een bijgekomen, Bookbeat, eigendom van de Bonnier Group, een Zweedse mediagigant en familiebedrijf dat in 1804 werd opgericht en waar nog tientallen Bonniers diverse scepters zwaaien. Zoals te verwachten ook hier weer een enorme catalogus van 500 duizend internationale titels, en de heilige Drievuldigheid van abonnementsvormen Basic, Standard, Premium. Voor 8,99 euro per maand krijg je twintig luisteruren, voor 14,99 euro onbeperkt.

Meteen even zien of de eerste titel van vandaag bij de Bonniers verkrijgbaar is (nee), namelijk de biografie die René van Stipriaan schreef over Willem van Oranje, getiteld De zwijger. Meer dan 32 luisteruren lang, dat zou sowieso al twee maanden abonnementsgeld Basic hebben gekost, dus dat valt af. Chris Kijne leest voor, een stem die hier al vaker voorbij is gekomen, goede wijn behoeft geen krans.

null Beeld Querido
Beeld Querido

Kan onze koning bogen op een bijzondere voorouder, al dan niet via een directe bloedlijn, daar zijn er meer van. Sterker nog, zelfs Willem-Alexander kan dit niet allemaal over één voorouder zeggen: ‘Mijn overgrootvader duelleerde met zwaarden, was marinier, chirurg, romanpersonage in een bestseller, met medailles behangen oorlogsheld, auteur van medische artikelen over tyfus, hazelippen en schotwonden in het hoofd, bergbeklimmer, prijswinnend jockey, sanatoriumdirecteur in China, grootgrondbezitter met privéchauffeur en volgens de nazi’s een volstrekt onbetrouwbare vrijmetselaar.’

Wie dat wel kan is Elco Lenstra (1986), die het leven van zijn avontuurlijke overgrootvader Ernst August Kaerger beschreef in het boek Wij willen hier geen avonturiers. Kaerger leefde qua avontuurlijke mogelijkheden precies in het goede tijdperk (1979-1955), maar je moet natuurlijk ook wat met die mogelijkheden doen. In kort bestek lijkt zijn levensgeschiedenis een soort Forrest Gump-verhaal, waarbij de man die eigenlijk voorbestemd was om bakker te worden in een slaperig provinciestadje, van het ene avontuur naar de volgende ontmoeting met een beroemdheid rolde, door Lenstra gereconstrueerd middels intensief onderzoek naar en gebruik van dagboeken, archiefmateriaal en brieven. Het leven van Ernst August wordt voorgelezen door Jan Donkers, met een quasi-achteloosheid alsof hij er zelf bij is geweest.

null Beeld Thomas Rap
Beeld Thomas Rap

Daar gaat het om, we zijn er allemaal altijd bij, maar wie doet wat op welk moment? Malcolm Gladwell schreef in 2000 de, naar later zou blijken, bestseller The Tipping Point. Een boek dat ik eigenlijk vorige keer had moeten tippen, toen het over kantelpunten in de geschiedenis ging. Gladwell heeft het overigens niet over oorlogen, maar juist over dat ene idee, of dat ene moment in de geschiedenis waarmee of waarop je net het verschil kunt maken. Destijds werd dat nog geïllustreerd met het voorbeeld dat één mens een epidemie kan starten. Aha. Of een vleermuis natuurlijk, weten we inmiddels, maar je zou ook kunnen denken, hadden we in 2000 maar beter opgelet.

De vertaling van het boek is voorgelezen, en wel door Job Römer. Gladwell zelf is ook nog te beluisteren in een speciale editie van Audiofile Magazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de toekomst van het luisterboek en de rol die podcast daarin kan spelen, nu de twee steeds vaker versmelten. Een luisterboekenpodcast, zomaar een idee, of een tipping point?

Meer over