Iraanse stap overtuigt niet iedereen

Iran heeft zijn kernwapenprogramma al in 2003 stopgezet, zo blijkt uit een rapport van het National Intelligence Estimate (NIE), dat afgelopen week wereldkundig werd gemaakt....

Virna Asara

President Bush ziet het meer als een waarschuwingssignaal. ‘Ze hadden het programma, ze stopten het programma... het is een waarschuwingssignaal dat ze het opnieuw kunnen starten’, zei hij.

Time stelt dat het rapport een van de veelbelovende, en gemiste kansen is. De Amerikaanse president lijkt ‘de zin, de creativiteit en het geduld te missen om zich in de belangrijkste diplomatie te mengen’, claimt journalist Joe Klein.

Interessant is de bevinding dat Iran reageert op internationale diplomatieke druk – wat niet van Bush en vicepresident Cheney kan worden gezegd, vindt de journalist. Maar meer dan de inhoud van het rapport, is juist de publicatie ervan interessant.

De dagen zijn voorbij dat spionnen naar het Witte Huis gingen om de president de laatste geheime bevindingen in te fluisteren, terwijl de rest van de wereld er pas na tientallen jaar zou achterkomen.

Het jongste rapport werd wereldwijd en bijna live aangekondigd. Dat tekent de veranderde relatie tussen de president en de inlichtingdiensten. Daarin speelde het fiasco van de inlichtingdiensten in de maanden voor de Irakoorlog een grote rol, zegt een CIA-officier tegen het weekblad.

Zo hebben de inlichtingendiensten hun les geleerd. En de Amerikaanse regering lijkt de controle over de Amerikaanse geheimen te zijn kwijtgeraakt, stelt Time.

The Economist heeft het ook over het Iran-rapport. Het weekblad stelt dat de Amerikaanse neoconservatieve politici niet onder de indruk zijn. De neoconservatief Norman Podhoretz claimt dat de inlichtingendiensten jarenlang informatie lieten uitlekken, die was gericht op het ondermijnen van Bush. Nu gebeurt dat weer. Met deze desinformatie willen de Amerikaanse spionnen voorkomen dat de VS de Iraanse kernwapenlocaties bombarderen, vindt hij.

Het zijn niet alleen de geheime diensten die de diplomatie de beste optie vinden in de omgang met Iran. Time claimt dat de minister en staatssecretaris van Defensie zelfs suggereerden dat bombarderen tot een averechts effect zou leiden, waaronder repercussies in de Irak-oorlog. ‘Iran kan het leven van de Amerikaanse troepen in Irak heel moeilijk maken’, zeggen ze.

Toch is journalist Charles Krauthammer van Time het hiermee niet eens. In een opinieartikel claimt hij dat het kernwapenprogramma elk moment weer kan worden opgestart.

Er is geen tijd voor een slappe aanpak, maar voor onderhandelingen waarbij de militaire optie op tafel moet worden gehouden. ‘Opschorting betekent niet dat het kernwapenprogramma wordt opgegeven.’

Virna Asara

Meer over