iPhone bezorgt Apple succes

Crisis of niet, de luxeproducten van Apple blijven in trek. Het technologieconcern zag de winst in het tweede kwartaal met 15 procent stijgen. Het opmerkelijk goede resultaat was vooral te danken aan het succes van de iPhone.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

Apple introduceerde in juni een nieuwe model van zijn populaire smartphone, de iPhone 3GS. Wereldwijd gingen er ruim 1 miljoen stuks van over de toonbank, waarmee het totaal aantal verkochte iPhone’s in het tweede kwartaal uitkwam op 5,2 miljoen: een stijging op jaarbasis van liefst 626 procent.

Mede daardoor kwam de winst uit op 1,23 miljard dollar, een veel beter resultaat dan analisten hadden verwacht. Zij vroegen zich af of Apple, dat prat gaat op luxe en stijl, in de crisis stand zou kunnen houden.

De zorgen blijken ongegrond. Consumenten blijken nog steeds diep voor de producten van Apple in de buidel te tasten.

Naast het doorslaande succes van de iPhone was dat vooral terug te zien in de computerverkopen. Waar de markt voor pc’s in het tweede kwartaal met 5 procent afnam, wist Apple 4 procent meer iMac’s en MacBooks te slijten, 2,6 miljoen stuks in totaal. De verkopen kregen een steun in de rug door een reeks prijsverlagingen die Apple in juni doorvoerde.

Apple verklaarde bij de publicatie van de cijfers momenteel moeite te hebben te voldoen aan de grote vraag naar zijn iPhone’s en Macintosh-computers.

Het daverende succes heeft ook een schaduwkant. Omdat de iPhone een aparte mp3-speler overbodig maakt, kannibaliseert Apple deels op zijn eigen iPod. Van Apple’s mp3-speler gingen er in het tweede kwartaal 10,2 miljoen over de toonbank, 7 procent minder dan een jaar eerder.

Drie applicaties voor de iPhone van de Volkskrant (volkskrant.nl) Beeld
Drie applicaties voor de iPhone van de Volkskrant (volkskrant.nl)
Meer over