Invloedrijke speler uit de boekenbranche voegt zich bij uitgeverij van jonge honden

Mizzi van der Pluijm vertrekt als directeur/uitgever bij Atlas Contact. Dat maakte algemeen directeur  Wiet de Bruijn van Uitgeversgroep Veen Bosch & Keuning (VBK) vanmiddag bekend. Chris Herschdorfer (voormalig uitgever van Ambo Anthos) neemt haar functie over. Van der Pluijm vertrekt vanwege een arbeidsconflict. 'VBK en ik denken te verschillend over de toekomst van de literaire uitgeverij waardoor het beter is om nu uit elkaar te gaan', zegt ze in een persbericht. Vanaf 1 augustus gaat ze aan het werk voor de jonge uitgeverij Das Mag.

Wilma de Rek
Mizzi van der Pluijm Beeld Els Zweerink
Mizzi van der PluijmBeeld Els Zweerink

'Wij hadden haar graag gehouden', reageert algemeen directeur Wiet de Bruijn van VBK. Over de inhoud van het arbeidsconflict wil hij niets vertellen. Volgens bronnen is sprake van een aanstaande fusie tussen Atlas Contact en Ambo Anthos waarbij ook miljonair en oprichter van e-bookplatform Elly's Choice Boudewijn Jansen betrokken zou zijn. De Bruijn: 'Dat is volstrekt onwaar'.

Atlas Contact is het geesteskind van Van der Pluijm, die haar ziel en zaligheid in heeft gestopt. Het bedrijf ontstond in 2012 op haar initiatief uit de samenvoeging van de VBK-fondsen Atlas, Contact, L.J. Veen, Mauria en Augustus. De sterke kanten van die fondsen werden bij elkaar gezet, de zwakke geskipt, waarna de uitgeverij één naam kreeg, en drie poten: fictie, non-fictie en business. Onder haar leiding groeide Atlas Contact uit tot de sterkste uitgeverij van Nederland, met Nederlandse auteurs als Adriaan van Dis, Jeroen Brouwers, Geert Mak, Joris Luyendijk, Dick Swaab, Hanna Bervoets, Nelleke Noordervliet en Bert Wagendorp en internationale schrijvers als Haruki Murakami, V.S. Naipaul, Jeanette Winterson en Salman Rushdie.

undefined

'Invloedrijkste speler in het literaire veld'

Sinds haar elfde, toen ze een biografie over de flamboyante Britse uitgeefster Nancy Cunard las, wilde Van der Pluijm uitgeefster worden. Al tijdens haar studie Nederlands, in de jaren tachtig aan de Universiteit van Amsterdam, werkte ze bij uitgeverij In de Knipscheer. In 1989 stelde ze met C.J. Aarts de overzichtsbundel Verboden boeken samen.

Na haar studie ging ze werken bij Contact, de uitgeverij die tegenwoordig dus AtlasContact heet. Van der Pluijm bracht er 'de wet van Johan Cruijff' in de praktijk, volgens wie echt sterke leiders zich graag omringen met mensen die zo mogelijk nóg beter zijn (een zeventje omringt zich met zesjes, aldus de wet van Johan Cruijff, want daar steekt hij gunstig bij af; maar een negen zoekt altijd een tien want die weet dat hij goed is, en wil alleen maar beter worden).

In 2014 haalde ze Leonoor Broeder weg bij De Bezige Bij om bij Atlas Contact uitgever non-fictie te worden, begin 2016 stapte uitgever Nelleke Geel over van Overamstel Uitgevers. Vorig jaar werd Mizzi van der Pluijm uitgeroepen tot 'invloedrijkste speler in het literaire veld', nummer 1 in de jaarlijkse Literaire Pikorde die journalist Jan Zandbergen publiceert op hebban.nl.

Haar missie, zei ze in het Volkskrant-interview: 'Zorgen dat de boeken een nieuw tijdperk inkomen. En het gaat mij er niet per se over dat papieren boeken moeten blijven bestaan, maar boeken wel.'

Meer over