BoekrecensieNada

Intrigerende roman over totaal verziekte verhoudingen

Beeld Orlando

Andrea is een 18-jarige wees die kort na de Spaanse Burgeroorlog naar Barcelona komt om daar te studeren. Haar illusies krijgen meteen een flinke knauw wanneer ze het spookachtige appartement van haar familie binnenstapt waar ze komt te wonen. De verhoudingen zijn totaal verziekt. Tante Angustias is een tirannieke kwezel, oom Juan mept zijn vrouw Gloria, oom Ramón is een sadistische stoker en oma loopt verloren rond. De gruwelen van deze disfunctionele familie staan in schril contrast met de innige vriendschap die Andrea op de universiteit met Ena sluit, totdat blijkt dat deze rijkeluisdochter ook zo haar donkere kanten heeft.

Carmen Laforet doopte Andrea’s ontluisterende verhaal Nada (‘Niets’) en dat was een symboliekzwangere titel toen de roman in 1945 verscheen: zó stond Spanje er na de oorlog voor. 75 jaar later blijft Nada vooral overeind als een intrigerende ontwikkelingsroman die zich afspeelt in een wereld waarin mannen een grote bek en losse handjes hebben en vrouwen er zijn voor het echte werk. Want tante Angustias is kostwinner, Gloria klust bij als kaartspeler, Ena is baas in eigen bestaan en Andrea komt er wel.

Carmen Laforet: Nada. Met een voorwoord van Mario Vargas Llosa. Uit het Spaans vertaald door Fenny Ebels. Orlando; € 22,50.

Meer over