recensieklassiek

Into Eternity: weelderige vioollijnen waar Larssons ijle sopraan prachtig bovenuit komt ★★★☆☆

Maartje Stokkers
null Beeld

Klassiek

Lisa Larsson

Into Eternity

★★★☆☆

Bis

In 2015 was de Zweedse componist Rolf Martinsson composer-in-residence van het Nederlands Philharmonisch Orkest en met dit orkest beleefde zijn liedcyclus Ich denke Dein (2014) de Nederlandse première in het Amsterdamse Concertgebouw. Nu staat deze cyclus van vijf liederen op cd met het Malmö Symfonie Orkest. Martinsson zette de gedichten van Goethe, Rilke en Eichendorff op muziek voor sopraan Lisa Larsson. Ze was ook betrokken bij het componeerproces zodat de zangpartij haar precies zou passen.

Hetzelfde geldt voor het titelstuk van dit album, Into Eternity (2015); een symfonisch gedicht dat op de helft een orkestlied wordt. Scherp koper en knallende pauken aan het begin, vervolgens weelderige vioollijnen waar Larssons ijle sopraan prachtig bovenuit komt.

Twee kortere orkestwerken, Opening Sounds en Tour de force geven een mooi beeld van de het werk van de productieve componist. Hij schrijft smeuïge, sensuele muziek die kan snijden maar nergens venijnig wordt; rijk geïnstrumenteerd, maar nergens plomp.

Meer over