Interessante roman over hoofdpersoon die verdwijnt

In het tv-programma Opsporing verzocht hoor je geregeld: '... heeft 's avonds zijn woning verlaten en is sindsdien spoorloos'. Deze zin staat ook in de roman In geen velden of wegen van de Zwitserse schrijver Peter Stamm. Hij heeft zich verplaatst in de persoon die zonder aanwijsbare reden verdwijnt.

null Beeld
Beeld

De roman vertelt het verhaal van het Zwitserse echtpaar Thomas en Astrid en hun twee kinderen Ella en Konrad. Het is een keurig, burgerlijk gezin; vader is boekhouder, moeder huisvrouw. Op de dag dat het gezin is teruggekeerd van een vakantie in Spanje, staat Thomas 's avonds op en verlaat de geordende wereld van huisje-boompje-beestje. De vraag naar het waarom blijft grotendeels onbeantwoord. Goed, er is een vaag onbehagen over het feit dat in de wereld van geld en onroerend goed, waarin Thomas beroepshalve verkeert, nooit wordt gesproken 'over zaken waar het echt om gaat'. Maar acute problemen waren er niet.

In geen velden of wegen

Peter Stamm
Uit het Duits vertaald door Gerrit Bussink.
De Arbeiderspers
169 pagina's; €19,99

Wat de roman interessant maakt, is dat het verhaal beurtelings vanuit het perspectief van Thomas en dat van Astrid wordt verteld. De vrouw wordt niet alleen geconfronteerd met allerlei problemen, maar ook met een breed scala aan gevoelens. Ze moet accepteren dat haar man weg is, maar loslaten kan ze hem niet. Ze gaat hem zoeken, maar is daarbij net als de politie niet hardnekkig genoeg.

Thomas is op goed geluk gaan lopen, organiseert hier en daar wat voedsel en verstopt zich, want hij wil niet ontdekt worden. Hij besluit naar het zuiden te trekken, belandt ongewild in een bordeel, waar hij de aangeboden liefdesdiensten afslaat, maar zijn bier betaalt met zijn pinpas, en zo een eerste spoor achterlaat.

Stamm heeft het Zwitserse landschap, dat naarmate Thomas vordert steeds ruiger en indrukwekkender wordt, aantrekkelijk beschreven. Daarbij blijkt dat hij zelf moet hebben ervaren hoe het is om over de Alpen te wandelen aan het eind van de zomer als de eerste sneeuw valt, het vee naar de dalen wordt gedreven en de gevaren toenemen. Thomas valt in een vijf meter diepe rotsspleet.

Vanaf deze val begint Stamm een spel met schijn en werkelijkheid. De politie meldt dat Thomas dood is gevonden, maar Astrid meent dat haar man de val heeft overleefd.

Dat laatste denkt Thomas ook, want die trekt verder de Gotthard over, verlaat Zwitserland om jarenlang door Europa te zwerven. Spannend blijft de vraag of hij uiteindelijk naar Astrid terugkeert.

Meer over