de week in boekengevaarlijke kolder

Interessante les: liegen in boeken mag

De schietpartij op een school in Sandy Hook is een verzinsel, schrijft een oud-hoogleraar. Hij is nu veroordeeld voor laster.

null Beeld

James H. Fetzer is emeritus-hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de universiteit van Minnesota. Hij heeft een persoonlijke pagina op de website van de universiteit, met daarop zijn ­wetenschappelijke verdiensten: prijzen die hij heeft gewonnen, artikelen die hij heeft geschreven, leerposten die hij heeft bekleed. Prominent bovenaan prijken de covers van drie boeken: een over de evolutie van het menselijk intellect, een over de christelijke weerstand jegens Darwin. En een over 9/11.

Fetzers standpunt in deze: de Amerikaanse overheid was betrokken bij de aanslagen op de Twin Towers in New York.

Fetzer schreef wel meer boeken met opmerkelijke opvattingen. Een daarvan werd maandag door de rechter in Wisconsin als ‘laster’ bestempeld: in Nobody Died At Sandy Hook, een bundel die Fetzer samenstelde (met Mike Palecek) en waarvoor hij een hoofdstuk schreef, beweert hij dat de schietpartij op een lagere school in 2012 niet heeft plaatsgevonden, maar een verzinsel is om het wapenbezit in de VS aan banden te leggen. De slachtoffers (20 kinderen, 6 volwassenen) zitten gewoon ergens ondergedoken. Daarom heeft Lenny Pozner de overlijdensakte van zijn zoontje Noah (6) volgens Fetzer vervalst.

Het is kolder die een grote schare aanhangers kent. En die Pozner en andere nabestaanden doodsbedreigingen bezorgde. Eerder werd complotdenker en ­Infowars-oprichter Alex Jones, de fanatiekste en invloedrijkste Sandy Hook-ontkenner, de pas afgesneden. Zijn Facebook- en Instagram-account werden afgesloten – onder druk van de publieke opinie. Ook lopen er twee rechtszaken tegen hem. Nu spreekt voor het eerst een onafhankelijke rechter zich uit ­tegen de samenzweringstheorie. Een jury moet binnenkort bepalen hoeveel schadevergoeding Fetzer (en Palecek) aan Pozner moeten betalen (geëist: een miljoen dollar). De uitgever schikte, en besloot het boek niet meer aan te bieden.

‘Dit is een overwinning voor mijzelf en mijn familie’, zei Pozner dinsdag tegen The New York Times. ‘Het is ook een overwinning voor de overlevenden en families van slachtoffers […] die het doelwit zijn van deze mensen.’ En dat is natuurlijk zo. Al heeft het ook iets cynisch dat de rechter in Wisconsin oordeelde dat er alleen sprake is van laster omdat Pozner de overlijdensakte van zijn zoon niet heeft vervalst.

Alle andere nonsens van Fetzer valt gewoon onder de vrijheid van meningsuiting.

Het is hoe dan ook een interessante les voor Fetzers studenten Wetenschapsfilosofie: liegen in boeken mag. Zolang je iemand anders maar niet valselijk van leugens beschuldigt.

Meer over