Intel gaat kopje-onder in malaise

Gevecht om de laagste prijs zet de winstmarges onder druk...

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Amsterdam Intel, de grootste producent van computerchips, kampt met zulke grote afzetproblemen dat het zich gedwongen ziet vijf fabrieken te sluiten. Wereldwijd zullen vijf- tot zesduizend banen verloren gaan, verwacht Intel. Dat is ongeveer 7 procent van het totaal aantal werknemers.

Vorige week maakte het concern al een winstdaling van 90 procent over het vierde kwartaal van 2008 bekend.

De bazen van Intel hadden tot nog toe altijd hetzelfde antwoord als er weer eens sprake was van een crisis in de computersector: de buidel trekken en innoveren.

Wie investeert, blijft zijn concurrent voor, was de gedachte. ‘Een economische crisis ontloop je niet door op je geld te gaan zitten. Je investeert jezelf een weg uit de malaise.’ Het citaat is afkomstig van oprichter Gordon Moore, tevens naamgever van de Wet van Moore, die stelt dat de rekenkracht van computers ongeveer elke twee jaar verdubbelt.

Moores Wet geldt al ruim veertig jaar en zal volgens de laatste inzichten zeker tot 2036 standhouden. Dus zeiden zijn opvolgers het hem na: in tijden van crises wordt er geïnvesteerd.

Toch lijkt het er nu op dat de chipproducent door de huidige malaise wordt gedwongen zijn investeringsmantra op zijn minst een beetje los te laten.

Intel haast zich te verklaren dat de fabrieken die worden gesloten oudere typen processors maken of testen. De productiefaciliteiten voor de modernste 45- en 32-nanometer chips in onder meer de Verenigde Staten, Ierland en Israël worden niet getroffen. Het aantal nanometer is een maatstaf voor de rekenkracht van een processor: hoe lager het getal, hoe meer schakelingen er op een vierkante millimeter chip passen en des te sneller de processor is.

Maar het is de vraag of de modernste fabrieken op termijn volledig buiten schot zullen blijven. Woensdag publiceerde persbureau Bloomberg een intern memo waarin topman Paul Ottelini tegenover zijn personeel verklaart dat het concern voor het eerst in 22 jaar afstevent op een verlies, wat aangeeft hoe diep de crisis is. De vorige ‘crisis’, het instorten van de interneteconomie, doorstond Intel zonder kleerscheuren van formaat.

De oorzaak waardoor het nu extra slecht gaat, is een felle prijsconcurrentie, die weer het directe gevolg is van de mondiale recessie. Daardoor worden wereldwijd minder computers en servers verkocht, of wijken klanten uit naar goedkopere alternatieven.

Hoewel Intel de markt domineert – ongeveer vier op de vijf verkochte processors in pc’s en servers zijn van Intel – wordt het krachtig beconcurreerd door AMD, dat technisch minder geavanceerde processors maakt, maar dat wel tegen veel lagere prijzen doet.

Intel zag zich door de aanval van AMD gedwongen de prijzen van sommige van zijn producten met 50 procent te verlagen, wat de marges van het concern verder onder druk zet. Alleen de prijzen van Intels nieuwste chip, de Core I7, zijn ongewijzigd. De problemen bij Intel voeden geruchten dat de opvolger van de Core I7, de Core I5, later op de markt zal verschijnen dan gepland.

De aangekondigde sluiting van fabrieken betekent ook het einde van een tijdperk. De maatregel betekent het sneven van Intels laatste fabriek in Silicon Valley, de technologieregio bij San Francisco, die zijn naam mede aan de computermaker te danken heeft.

Meer over