AnalyseCPNB Bestseller 60

Instagrammers, influencers, beautybloggers, en healthfreaks in de CPNB Bestsellers

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Succesvolle vrouwen en Engelse titels.

Foodblogger Rens Kroes. Beeld Still uit video Rens Kroes
Foodblogger Rens Kroes.Beeld Still uit video Rens Kroes

‘Ik had echt nooit gedacht dat ik een boek zou schrijven, maar hier is het dan!’ schrijft Danique Bossers (oprichter van webshop en modemerk Most Wanted – én influencer natuurlijk) in het voorwoord van Work hard, play hard. De trouwe observator van de CPNB Bestseller 60 is minder verrast, want elk Instagramfenomeen, iedere beautyvlogger en welke selfmade woman dan ook publiceert op een zeker moment een boek met een Engelse titel, waarin ze ‘goudeerlijk’ of ‘openhartig’ schrijft over de hoogte- en dieptepunten in haar leven die tezamen geleid hebben tot waar ze nu staat en wat ze geworden is: een succesvolle vrouw met een kleding-, sieraden-, make-uplijn en/of influence. Denk aan Anna Nooshins On top en On life, Happy life en Happy love life van Masha Feoktistova, Sexy, but tired, but sexy van Jamie Li, Monica Geuzes My way, en nu dus Work hard, play hard van Danique Bossers, dat binnenkomt op 27 in de Bestsellerlijst.

Behalve Bossers staan er deze week nog een paar blondines in de Top 60 die wel willen uitleggen hoe ook jij gezond, gelukkig en geslaagd (of gewoon goed in haken) kunt worden: Rens Kroes (met Rens. Mijn lifestyle guide, op 43), Kelly Weekers (Happy life 365, op 18), Lois P. Frankel (Nice girls don’t get the corner office, 32) en Bobbi Eden (Haken @home met Bobbi Eden, 57).

Temidden van al die successtory’s van ‘girlbosses’ die weten wat ‘born to lead’ is maar niet per se hoe ze schrijven moeten, is Rinkeldekink van Martine Bijl (op 11 in de Bestsellerlijst) een verademing. Ook zij schrijft ‘eerlijk’ over de tegenslagen in haar leven – de hersenbloeding waardoor ze in 2015 getroffen werd, de depressie die volgde op het langdurige herstel, de angsten en wanen en E.T. die in haar hoofd gekropen is – maar gewoon zoals het was, en is.

CPNB Bestseller 60

1 Lévi Weemoedt Pessimisme kun je leren!; Nijgh & Van Ditmar (3)

2 Paulien Cornelisse Taal voor de leuk; Cornelisse (3)

3 Jochem Myjer De Gorgels en het geheim van de gletsjer Leopold (2)

4 Michel van Egmond Wim Kieft- De terugkeer; VI (2)

5 Suzanne Vermeer IJskoud; A.W. Bruna (3)

6 Lucinda Riley De zeven zussen; Xander (25)

7 Herman van Veen Voor het eerst; Thomas Rap (1)

8 M.J. Arlidge In de maneschijn; Meulenhoff (1)

9 Stephen Hawking De antwoorden op de grote vragen; Spectrum (4)

10 Yotam Ottolenghi Simpel; Fontaine (10)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen’

Hoe schrijf je een recensie van een boek? En wat is nou eigenlijk een goed boek? Wilma de Rek, chef van de boekenredactie van de Volkskrant: ‘Je kunt niet zeggen dat een boek goed of slecht is.’ Lees hier het interview.

Meer over