Inspiratie voor bijzondere kerstcadeaus in de CPNB bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Kerst, Wolkers en introversie.

Wie origineel wil zijn, koopt een boek van natuurschrijver Koos van Zomeren. Beeld Lona Aalders
Wie origineel wil zijn, koopt een boek van natuurschrijver Koos van Zomeren.Beeld Lona Aalders

In Utrecht is eerder deze maand een mega-pop-upstore geopend met wel drieduizend verschillende kerstartikelen. Daarom is het helemaal niet gek dat ook de CPNB Bestseller 60 al kerstsporen vertoont, en wel in de vorm van Yvette van Bovens Home Sweet Home XMAS (binnen op 59) - een titel overigens die generatie Y doet denken aan de tijd dat je bestseller schreef als b3sts3ll3r of bEsTsElLeR1!1!1! en kerstmis dus als X-mas.

Terug naar de voorbereidingen: wie een bijzonder kerstcadeau wil geven, is ook daar maar beter vroeg bij. De luxe-editie van Onno Bloms Het litteken van de dood bijvoorbeeld, de langverwachte Jan Wolkers-biografie, is verschenen in een eenmalige oplage van slechts tweeduizend exemplaren, komt binnen op plaats 54 in de Bestsellerlijst en zou volgende week dus best al eens uitverkocht kunnen zijn. Kost 139 euro 99, maar dan krijg je wel de 1.168 pagina's tellende biografie, een gebonden beeldboek en een facsimiledruk van een zelfportret uit 1945. De gewone editie is onbeperkt aanwezig, een stuk goedkoper, ook leuk en staat daarom met stip op 2.

Wie origineel wil zijn, koopt een boek van natuurschrijver Koos van Zomeren. In al het Wolkers-geweld van de afgelopen week - waaronder een geheel aan Wolkers gewijde uitzending van De Wereld Draait Door en vijftien pagina's over de schrijver in de Volkskrant - zou je haast vergeten dat Van Zomeren de winnaar is van de allereerste Jan Wolkers Oeuvre Prijs; hij is in elk geval niet terug te vinden in de Top 60.

Misschien ligt het ook aan zijn persoonlijkheid: 'Zo extravert als Jan Wolkers was, zo introvert ben ik', zei hij in een interview. Met introverte mensen is evenwel niets mis - integendeel, zo betoogt Liesbeth Smit in Ik moet nog even kijken of ik kan - De stille revolutie van de introverte mens (op 13). Ontketen die revolutie, en geef een Van Zomeren cadeau.

CPNB Bestseller 60 - stijgers en dalers

1. Dan Brown. Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (3) Het vijfde Robert Langdon-mysterie.

2.Onno Blom. Het litteken van de dood; De Bezige Bij (-) Jan Wolkers' biografie in 1.115 pagina's.

3. Eddy van der Ley. Bas Nijhuis; Voetbal Inside (-)De topscheidsrechter vertelt.

4. Martijn van der Linden & Maranke Rinck Knikkeruil. CNPB (3)

5. Mo Gawdat. De logica van geluk; Brandt (5)

6. Paolo Cognetti. De acht bergen; De Bezige Bij (7)

7. Griet Op de Beeck. Het beste wat we hebben; Prometheus (4)

8. Rachel Renée Russell. Dagboek van een muts 11; De Fontein Jeugd (5)

9. Youp van 't Hek. IJdel onkruid; Thomas Rap (2)

10. Jamie Oliver. 5 Ingrediënten; Kosmos (7)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over