Film

Inner Landscape is voor de liefhebber of de leek die zich graag in nieuwe klankwerelden onderdompelt ★★★★☆

Muziekfilm-veteraan Frank Scheffer maakte een boeiende documentaire over de ontstaansgeschiedenis van kameropera Si fan.

Inner Landscape Beeld filmbeeld
Inner LandscapeBeeld filmbeeld

In 2015 presenteerde de befaamde Chinese componist Guo Wenjing zijn kameropera Si fan op het Holland Festival. Guo selecteerde fragmenten van een traditionele opera uit zijn geboortestreek Sichuan, en bracht ze onder in een hedendaags, westers gekleurd geheel. Dirigent Ed Spanjaard bracht zijn Nieuw Ensemble op één lijn met traditionele Chinese percussionisten en de subtiel snerpende vocalen van Sichuan-diva Shen Tiemei.

Muziekfilm-veteraan Frank Scheffer maakte een boeiende documentaire over de ontstaansgeschiedenis van Si fan. Inner Landscape ging op het Holland Festival vooraf aan de opera en is nu te zien als opmaat naar Scheffers eigen filmbewerking van het stuk. Achter-de-schermen-scènes worden afgewisseld met een strubbelend Sichuan-operagezelschap en sfeerbeelden van grootstad en platteland, zodat de sociaal-historische context en het innerlijke landschap van de muziek bevattelijk worden. Een film voor liefhebbers, dat wel, en voor de leek die zich graag in nieuwe klankwerelden onderdompelt zonder bij het handje te worden genomen.

Inner Landscape

Documentaire

★★★★☆

Regie Frank Scheffer

91 min., in 2 zalen

Meer over