Inktspotprijs 2008 voor 'Handophoudende kapitalist'

De beste spotprent is getekend door Tom Janssen in Trouw. Janssen kreeg ook nog een eervolle vermelding, voor een prent van premier Balkenende.

De jury (hoogleraar economie Arjo Klamer, Pia Dijkstra en Wouter Kurpershoek) koos voor een cartoon die Janssen maakte van een ‘handophoudende kapitalist’, naar aanleiding van de kredietcrisis. Janssen kreeg ook nog een eervolle vermelding, voor een prent van premier Balkenende.

Darfur
Andere eervolle vermeldingen waren voor Ruben Oppenheimer (NRC next) en, postuum, Fritz Behrendt (Het Parool). De Inktspotprijs werd donderdag in Perscentrum Nieuwspoort voor de vijftiende maal uitgereikt. Janssen tekent sinds 1976 voor Trouw en sinds 1983 voor de GPD. In 2004 won hij de Inktspotprijs met een cartoon over de genocide in Darfur.

Omdat hij volgens de organiserende stichting Pers & Prent niet regelmatig publiceert in een krant of tijdschrift, werd het werk van Gregorius Nekschot niet beoordeeld. Volgens de tekenaar zelf is dit een excuus om hem geen prijs te hoeven geven, zo meldt hij op zijn site. Nekschot heeft een vaste rubriek in HP/De Tijd.

De stichting overweegt volgend jaar ook tekeningen te beoordelen die alleen op internet zijn gepubliceerd.In de catalogus spreekt de stichting Pers & Prent overigens nogmaals schande over de arrestatie in 2008 van Nekschot. Dat deden de stichting en diverse tekenaars eerder al op de site van Pers & Prent.

Winnaar van de Inktpotptrijs 2008: Handophoudende Kapitalist Beeld
Winnaar van de Inktpotptrijs 2008: Handophoudende Kapitalist
Meer over