PostuumIngo Maurer

Ingo Maurer (1932-2019) combineerde ontregelende humor met herkenbare referenties

In zijn woonplaats München is maandag lichtontwerper Ingo Maurer overleden op 87-jarige leeftijd. Kenmerkend voor zijn oeuvre waren zijn ontregelende humor en herkenbare referenties.

 Ingo Maurer  Beeld Hollandse Hoogte
Ingo MaurerBeeld Hollandse Hoogte

Het uitgangspunt is vaak één helder concept, zoals de Lucellino (1992), het witte peertje met twee engelenvleugeltjes. Maurer heeft een vaste collectie van meer dan 150 lampen; daarnaast maakt hij architectonische lichtinstallaties voor onder meer winkelcentra en hotels.

Maurer vestigt in 1966 in een keer zijn naam met zijn debuutontwerp Bulb. Deze peervormige glazen bol waarin een kleiner gloeilampje brandt, is een knipoog naar de opkomende popart. Met zijn expressieve lichtobjecten is de zachtaardige Maurer in de jaren tachtig een van de eerste ontwerpers die het postmodernisme omarmt. Zijn Zettel (1997), een kroonluchter van tientallen briefjes met gedichtjes, werd een wereldberoemde designklassieker. Werk van Maurer is aangekocht door vooraanstaande musea als het MoMa in New York en het Designmuseum in Londen.

Tegelijkertijd blinkt Maurer uit in technisch vernuft. Zijn lichtinstallatie YaYaHo (1984) bestaat uit twee plafonddraden waaraan halogeenlampjes hangen, die eenvoudig kunnen worden verschoven. De staaldraden zijn plus en min en voorzien de halogeenlampjes van zwakstroom. Het is een nog steeds veel gekopieerd lichtontwerp. Maurer bleef tot het einde van zijn leven actief. In 2017 lanceerde hij op de meubelbeurs in Milaan nog een omvangrijke nieuwe collectie lampen.

Meer over