De gidsBestsellers

Ineens staat de toptien vol jeugdboeken

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
Zeb. van Joren Joshua en Gideon Samson Beeld Leopold
Zeb. van Joren Joshua en Gideon SamsonBeeld Leopold

De Kinderboekenweek schijnt van alle CPNB-leesbevorderingscampagnes het bekendst te zijn: negen op de tien Nederlanders kennen ’m van naam. De Boekenweek voor grote mensen volgt op de voet. Niet heel verrassend, want dat zijn de weken waarin je recht hebt op een gratis boek en dat hebben de mensen graag. Bij besteding van meer dan 10 euro aan jeugdlectuur en -literatuur krijg je dit jaar Haaientanden, het Kinderboekenweekgeschenk van Anna Woltz: als je Gideon Samsons absurdistische verhalenbundel Zeb. koopt bijvoorbeeld (de winnaar van de Gouden Griffel 2019), of André het astronautje op zoek naar Laika van de bekende kinderboekenauteur André Kuipers (met stip op 1 in de CPNB Bestseller 60) plus Jozuas Douglas’ Pech onderweg. Vandaar dus, dat de bestsellerlijsten ineens voor eenderde uit jeugdboeken bestaan (21 in de Bestseller 60, drie in de Volkskrant Boekenraad Toptien).

De Maand van de Geschiedenis, die op dit moment eveneens in volle gang is, moet het doen met een veel geringere naamsbekendheid. Er staan dan ook nul geschiedenisboeken in de Volkskrant Toptien, en maar één in de Top 60 (en die stond er al een tijdje: ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen) – op het bij de maand horende essay van Alma en Marita Mathijsen, Niet schrikken mama, na. En tja, dat essay is niet gratis. Logisch dus eigenlijk, dat de historische non-fictie het moet afleggen tegen titels als Boer Boris, hoe gaan we erheen?, Juf Braaksel en het meesterbrein en Het leven van een loser – Vet koel.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

3. Fokke Obbema: De zin van het leven; Atlas Contact

4. André Kuipers: André het astronautje op zoek naar Laika; Moon

5. Griet Op De Beeck: Let op mijn woorden; Prometheus

6. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

7. Jozuas Douglas: Pech onderweg; De Fontijn

8. Gideon Samson: Zeb.; Leopold

9. Alma en Marita Mathijsen: Niet schrikken mama; CPNB

10. Huib Modderkolk: Het is oorlog maar niemand die het ziet; Podium

Leo van de Wetering van Donner, Rotterdam. Beeld Jan Mulders
Leo van de Wetering van Donner, Rotterdam.Beeld Jan Mulders

De boekentip van Leo van de Wetering (boekenhandel Donner):

null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

Onlangs verschenen de Verzamelde gedichten van Menno Wigman. Laat heb ik hem lief gekregen: pas bij zijn voorlaatste bundel Mijn naam is legioen (2012). Voor wat bleek zijn weergaloze zwanenzang te zijn, Slordig met geluk (2016), had ik hem bij Donner uitgenodigd. Marcel Möring trad met de dichter in gesprek. Een memorabel uur. Gebeeldhouwde verzen, rake zinnen over het leven op aarde, die zelfs in een middelmatig geheugen blijven hangen. Deze poëzie is evenzeer een tijdspiegel als voor de eeuwigheid geschreven. De zorgvuldig uitgegeven bundel – samengesteld door Neeltje Maria Min en Rob Schouten, die er ook een voortreffelijke inleiding bij schreef – bevat naast zijn bij leven verschenen dichtbundels een beperkt aantal ongepubliceerde verzen.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over